
Borgmester med dybe lokale rødder: Snejbjerg Svømmehal blev et omdrejningspunkt for hele familien
Dorte West har Hernings dna inde under huden, og det hele begyndte med en hverdag i og omkring Snejbjerg Svømmehal
Udgivet:18. april 2022, 09.01
Læsetid:8 minutter
Foto: Mingo Photo
1 år siden
PORTRÆT Nævn ét sted, som betyder rigtigt meget for dig.
Dorte West fik mulighed for at vælge lokationen for dette interview. Svaret kom uden tøven: Snejbjerg Svømmehal.
Derfor sætter vi hende stævne i den lille svømmehal på Skolesvinget i Herning-forstaden. Snejbjerg Svømmehal blev bygget i 1978 og var engang en del af den gamle Snejbjerg Skole. I dag er den placeret midt i et nyopført byområde.
Det var lige her, Hernings nye borgmester tilbragte mange, mange timer i barndommen og ungdomsårene.
- Det her sted kendetegner nok den person, jeg er. Jeg kommer fra Snejbjerg, og i min barndom var jeg aktiv og dyrkede en del motion. Det var primært svømning. Da svømmehallen åbnede, var det faktisk lige i baghaven fra der, hvor jeg boede. Så her kom jeg til at bruge rigtigt mange timer, og det samme gjorde min storebror og min lillesøster, fortæller Dorte West over en kop kaffe i lokalerne, som danner forhallen i Snejbjerg Svømmehal.
- Mine forældre var med i svømmehallens bestyrelse. Og det med at involvere sig var meget kendetegnende for mine forældre. Og også for os børn, beretter hun.
- Jeg har også gået til håndbold oppe i hallen, og jeg gik til spejder i mange år. Det var ligesom de tre ting, jeg brugte meget tid på, men svømmehallen var det sted, jeg var allermest.
Alle kasketter på
Dorte West, der i dag er 52 år, blev 1. august sidste år Hernings nye borgmester. Venstre-kvinden har dybe lokale rødder, og de rodfæstede sig allerførst i Snejbjerg, hvor hun voksede op sammen med sine forældre og to søskende.
Svømmehallen blev et omdrejningspunkt for hele familien. Og Dorte West nåede at få alle kasketter på omkring 25 meter-bassinet.
- Jeg kom på talentholdet, og så kom jeg på konkurrenceholdet. Jeg blev også ansat som billetsælger, så faktisk har jeg siddet lige her, hvor vi sidder nu, og har solgt billetter, griner hun.
- Jeg var med til at gøre klar, når vi åbnede, og gjorde rent i omklædningsrummene, når dagen var slut. Jeg blev også livredder, og jeg blev svømmetræner, fortæller Dorte West.
Netop det sidste – uddannelsen til at blive svømmetræner – fik en meget stor indflydelse. Det førte nemlig til mødet med manden i hendes liv.
- Jeg var på trænerkurser nede i Vingstedcentret. Jeg fik en dispensation, for jeg var 15 år og skulle vistnok være 16. På kurserne mødte jeg så Allan, som jeg bare syntes, var en flot fyr fra Bornholm, smiler hun.
- Vi snakkede sammen i løbet af de fem kurser, vi var på sammen, men mere var der heller ikke i det. Men så kom vi til landsmesterskaber med hver vores svømmer, fordi han jo også var blevet træner, og så begyndte vi at have kontakt med hinanden. Skrev breve til hinanden, som man jo gjorde dengang.
Svømmekurserne førte til kæresteri, parret blev gift, og i dag har de tre voksne børn sammen.
Kærlighed til naturen
De utallige timer i svømmehallen kastede også udendørs aktiviteter af sig. »
Dorte West blev triatlet – og kombinerede dermed svømningen med løb og cykling. Det indledte den store kærlighed, hun i dag har til naturen i området.
- Jeg er helt klart mere til at løbe eller cykle en tur ude i naturen, end at sætte mig på en spinningcykel i et fitnesslokale eller på et løbebånd. Jeg ved godt, at man slipper for modvind, regnvejr, mudderhuller og alt muligt andet, men der er en oplevelse ved at være ude i naturen, slår hun fast.
- Jeg har også prøvet at have musik i ørerne, når jeg løber, men det holder ikke for mig. Jeg skal kunne høre naturen omkring mig, når jeg er ude, fortsætter Dorte West.
Flyttede til Gullestrup
Hernings nye borgmester er stolt af sine dybe lokale rødder.
- Mine rødder er her, og jeg har en helt særlig kærlighed til egnen og til vores kommune. Min familie stammer fra Sunds, min søster bor i Hammerum og min storebror i Sunds. Mine forældre bor her i Snejbjerg, og vi bor selv i Gullestrup i dag. Så det hele er relateret til egnen, fortsætter Dorte West.
Efter endt uddannelse vendte hun tilbage til lokalområdet i 1999, da hun bosatte sig i Sdr. Felding sammen med sin familie.
For et år siden – da det lå i kortene, at hun ville blive Lars Krarups afløser på borgmesterkontoret – flyttede Dorte West og hendes mand, Allan, fra Sdr. Felding til
Gullestrup.
- Det var simpelthen for at få min hverdag, logistikken, til at hænge sammen, og det var helt rigtigt set. Hvis jeg skal nå hjem engang imellem og være der en times tid, før jeg kører ud igen – det kan jeg altså nemmere, når der kun er 10 minutters kørsel fra rådhuset. Jeg kan komme fra et arrangement i den ene ende af kommnune til ét i den anden ende, og så kan jeg lige nå hjem og lufte hunden, inden jeg kører videre. Og lige nå at se manden, påpeger hun med et smil.
Så selvom det var svært at sige farvel til Sdr. Felding, hvor familien boede siden 1999, er hun ikke i tvivl om, at det var det, der skulle til.
- Det er jo ikke huset som sådan. Det, jeg savner i Sdr. Felding, er menneskene, og dem kan vi jo stadig have kontakt med. Vi boede lige ned til Skjern Å, og det var et fantastisk sted for vores børn at vokse op. Vi var meget glade for at være i byen med den ånd, der er i forhold til at holde gang i det bysamfund, der er.
De tre voksne børn er i dag spredt for alle vinde. For nu.
- Vores ældste, vores datter, er i Aarhus og læser, og hun har lige været på Hawaii i et halvt år. Vores mellemste er i livgarden og kommer tilbage snart. Han vil søge job i Herning og har en drøm om at blive klassisk sanger, så det vil han forfølge. Og så har vi Thomas, som er på DTA (Dansk Talentakademi, red.) i Holstebro. Vi har et par kreative drenge - én der vil synge, og én der vil skuespillerfaget. Det ved jeg ikke lige, hvor kommer fra, griner Dorte West.
Hun er ikke i tvivl om, at det lokale tilhørsforhold smitter af på hendes virke som borgmester. Og det samme gør kærligheden til idrætslivet og naturen.
- Bestemt. Det handler om de fællesskaber, der er, når man er en del af foreningslivet, og det er selvfølgelig noget, jeg gerne vil bakke op om. At vores borgere har de muligheder, både i den organiserede idræt, og ved at kunne komme ud og dyrke motion på de tidspunkter, hvor det passer bedst ind. Der er jo rigtigt mange i dag, der skal have det til at passe ind i en travl hverdag, pointerer hun.
Uddannelse og Herning-dna
Ligesom borgmesteren selv har alle hendes tre børn gået på gymnasiet i Herning. Hvilket rammer meget godt ind, at Dorte West i sit nye hverv som kommunens chef har stor fokus på uddannelsesmiljøet og mulighederne.
- Jeg gik på gymnasiet, og det er bare tre vigtige år af ens liv, hvor man bliver dannet som menneske. Jeg har selv undervist på handelsgymnasium i Skjern i mange år, så jeg ved lige nøjagtigt, hvor vigtige netop de år er. Man får eleverne ind som store folkeskoleelever, men når vi siger farvel, og de får studenterhuerne på, er det voksne mennesker, mere eller mindre, vi siger farvel til.
- Der har Herning Gymnasium haft betydning for mig. Mine tre børn har også gået der, og jeg har siddet i bestyrelsen nu i 12 år. Men det er jo bare ét af de tilbud, vi har til vores unge mennesker. De andre er mindst lige så vigtige, understreger Dorte West.
Udover idrætslivet – for både bredde og elite – og naturen er også uddannelsesområdet vigtigt for hende.
- Hvis vi skal udvikle Herning som uddannelsesby, så handler det om, at vi har forskellige muligheder.
Vi skal have uddannelser hertil, men man skal ikke bare skrabe alt muligt til sig. Vi skal finde det, der giver mening for vores egn, som har efterspørgsel. De unge skal synes, at det er fedt at være studerende i Herning. Vi skal ikke efterligne København, Aarhus, Aalborg eller Odense. Vi skal gøre det, der er vores dna, og noget af det, vi kan, er vores nærhed. Hjælpe de unge ind i nogle fællesskaber, når de kommer her, siger borgmesteren.
Hun er i det hele taget stolt af at stå i spidsen for Herning Kommune.
- Vi har en meget driftig egn. Det er den der fandenivoldskhed ... vi ved godt, at der ikke er ret meget, der kommer af sig selv, men at vi selv skal gøre en indsats, for at tingene sker. Det handler om at tage ansvar, og det er der rigtigt mange i vores område, der gør, slår hun fast.
Og så er de dybe lokale rødder bestemt en fordel.
- Det dna, som vi har her på Herning-egnen, har man nok en bedre forståelse for, når man er vokset op i det, lyder det fra Dorte West – tidligere svømmer, billetsælger, livredder og svømmetræner i Snejbjerg Svømmehal.
Og i dag borgmester.



Dorte West
52 år
Bor i Gullestrup, voksede op i Snejbjerg
Gift med Allan Nordfeldt West i 1995.
Mor til Emilie (1996), Simon (1998)
og Thomas (2000)
Student fra Herning Gymnasium. Uddannet cand. oecon. fra Syddansk Universitet, Odense med speciale i sundhedsøkonomi (1996)
Hernings borgmester siden august 2021
Medlem af Venstre – valgt ind i byrådet i Herning siden 2009 og i regionsrådet i Region Midtjylland 2017-2021
- Jeg er nok ikke helt god til at sige fra
Efter godt otte måneder som borgmester har Dorte West måttet erkende, at hun er nødt til at sortere i de rigtigt mange henvendelser, hun får hver eneste dag.
Er der noget ved borgmesterjobbet, der har overrasket dig?
- Der kommer rigtigt mange henvendelser til mig, hvor jeg bliver inviteret til forskellige arrangementer. Og det vil jeg jo gerne, men min kalender kan meget hurtigt blive fyldt op. Så det handler om at sortere ret så kraftigt i de henvendelser, jeg får. Men jeg tror, at hvis du spørger på mit forkontor, som styrer min kalender, så vil de nok være tilbøjelige til at sige, at jeg siger ja til mange ting, smiler Dorte West.
- Jeg er nok ikke helt god til at sige fra. Hvis jeg kan få det til at passe ind i min kalender, så siger jeg meget gerne ja, fortsætter borgmesteren.
- Og så er der jo bare ikke to dage, der ligner hinanden. Der er hele tiden forskellige ting og små og store beslutninger, og lige så snart, man er færdig med den ene ting, så kommer der noget nyt.
Hvad er det sværeste ved at være borgmester?
- At der mange gange er begrænsninger for, hvad der kan lade sig gøre. Når jeg lytter til de mange gode idéer, har jeg som udgangspunkt ja-hatten på, og det synes jeg også, at man skal. Man skal se muligheder frem for begrænsninger. Men der er jo begrænsninger, og det kan være på grund af økonomi, lokalplaner, miljøhensyn og meget andet. Så det handler om at få balancen til at hænge sammen, i forhold til gerne at ville tilgodese mange af de ønsker, der er.
- Når der er beslutninger, der skal træffes, skal man sørge for at få det belyst fra de forskellige vinkler. Ikke at se for ensidigt på en udfordring, men have flere aspekter med. Hvis man har de saglige argumenter, så er der jo også en forståelse, understreger Dorte West.
Og hvad er så det bedste?
- Det er de dage, hvor der er initiativ og nye ting, der kommer op. Når jeg kan mærke, at nu udvikler vi igen på noget nyt, påpeger borgmesteren.
- Og også når jeg kommer ud og besøger nogle af de mange tilbud, vi har. For eksempel var jeg for nylig ude på minihøjskolen og oplevede, hvordan eleverne trives med at være der, og jeg mødte dygtige medarbejdere og ledere, der sørger for, at vi har et godt tilbud til den gruppe af borgere. Det gør mig både glad og stolt, slår Dorte West fast.