Mindre demokrati i Herning Byråd!

28. september 2020, 07.03

Michael Thomsen, Kirsten Kronborg og Peter Nowack er kandidater til Herning Byråd for SF. Foto: Privatfoto

BUDGET Det store flertal i Herning Byråd har netop indgået et toårigt i stedet for det sædvanlige etårige budgetforlig for kommunens økonomi.

I SF-Herning mener vi det mindsker demokratiet.

Begrundelserne er ifølge citater fra Herning Folkeblad: - Det kan forhindre, at nogen finder på mærkelige ting i et valgår. Og: - For at undgå overbud i næste års budgetforhandlinger.

Vi synes i SF-Herning, at disse begrundelser er meget søgte, og vi undrer os.

Efter hvert indgået budgetforlig er der inden den endelige vedtagelse i byrådet mulighed for høringssvar og debat om budgettet. Det er en vigtig del af demokratiet, at byrådet er i dialog med både borgere og medarbejdere i kommunen. Med toårige budgetter afkobles den vigtige dialog, og det skader demokratiet. Vi finder det bekymrende, at flertallet i byrådet mener, at det kun er nødvendigt at forholde sig til kommunens økonomi i et større perspektiv hvert andet år.

Toårige budgetforlig betyder også, at partier, der ikke er med i budgettet, udelukkes for indflydelse i to år. Det er virkelig udemokratisk at udelukke et mindretal fra at have indflydelse på kommunens økonomi i en halv byrådsperiode.

Vi i SF-Herning synes, det vil være mere demokratisk at fortsætte med etårige budgetter. Når man kigger på det indgåede budgetforlig, er det ganske tydeligt, at der ikke er vedtaget tiltag om minimumsnormeringer i daginstitutioner. Heller ikke flere hænder i ældreplejen er der taget højde for.

Tusindvis af forældre og pårørende har ellers gjort opmærksom på, at disse områder er meget væsentlige. Sørgeligt, at så mange byrådsmedlemmer ikke vil ofre flere penge her i en tid, hvor byrådsflertallet bryster sig af, at Herning Kommune har en solid og sund økonomi, og der er ekstra penge i forbindelse med udligningsreformen.

Selv om rammerne på nogle af de vigtige områder hæves, er de tidligere besparelser på 0,3 procent jo ikke fjernet. Man har altså taget millionbeløb med den ene hånd og giver nu noget af det tilbage med den anden hånd.

Der er brug for en bedre styring af Hernings økonomi, så især børn, udsatte og ældre bliver tilgodeset. Det er der behov for.