Kirkerne holder åbent på de sociale medier

Mens de lokale kirkerum står tomme under corona-krisen, er andagter og aktiviteter rykket ind på Facebook og andre sociale medier

4. april 2020, 17.37

Snejbjerg Kirke er en af de kirker, der tvunget af corona-situationen har været nød til at finde alternative måder at få kirkens budskaber ud til nogle mennesker, der ifølge sognepræst Jens Christian Kirk har særligt meget brug for at høre fra deres præst i en tid præget af stor usikkerhed. Foto: Privatfoto

SOCIALT Påsken er normalt højsæson i de danske kirker. Men intet er helt normalt i år, hvor kirkerne må holde lukket under højtiden, og det har fået de lokale præster til at gå nye veje for at nå ud til dem, der under normale omstændigheder ville have fyldt kirkerum, sognegårde og andre lokaler til forårets arrangementer.

Mange af de lokale kirker har rykket nogle af aktiviteterne over på de sociale medier. På Facebook og You-tube er det muligt at finde blandt andet andagter, refleksioner, gudstjenester, fortællinger, og kreative aktiviteter for børn - alt sammen produceret af de lokale kirker.

Imødekommer et behov

Det gælder blandt andet for Snejbjerg Kirke, som lægger refleksioner over bibeltekster på Facebook.

- Det er et forsøg på at imødekomme et behov, som folk kan have for at høre fra sin præst, fortæller sognepræst Jens Christian Kirk.

Det er hans fornemmelse, at det behov bestemt ikke er blevet mindre i en tid, hvor utryghed og sårbarhed fylder mere i vores hverdag, end vi er vant til.

Derfor har han med sin mobiltelefon optaget en række refleksioner over aktuelle bibeltekster. Op til påske rykker han ind i kirken med et lidt bedre kamera, så han sammen med sin kollega får produceret en videoandagt til hver af påskens fem gudstjenester.

Vi bliver klogere

Der er en lang række lokale præster, der har produceret lignende videoer, og selv om ideen er opstået af nød, så kan formen noget, som godt kan inspirere, når corona-krisen er ovre, og hverdagen ligner sig selv igen.

- Vi bliver ikke eksperter i at producere video og få budskaberne ud på de sociale medier, men vi bliver klogere. Der er bestemt elementer, man kan arbejde videre med, men det er blevet meget tydeligt for mig, at det kræver tidsmæssige ressourcer at producere video. Især hvis man skal lægge undertekster på 10 minutters andagt, siger Jens Christian Kirk.

Succesen opfyldt

På de sociale medier er antallet af følgere som regel en meget direkte indikator på, om man er en succes.

Men det er ikke det afgørende succeskriterie for Jens Christian Kirk.

- Jeg håber selvfølgelig, at videoerne kan være med til at give vores Facebookside flere følgere. Men da jeg gik over kirkegården en dag, hilste jeg på et sognebarn, som var meget glad for, at det var muligt at høre fra sin præst på Facebook om formiddagen. Så er succeskriteriet sådan set opfyldt for mig, siger Jens Christian Kirk.

Digita

Aulum og Hodsager kirker: Refleksion, andagter og forslag til børneaktiviteter

Baunekirken: Andagter og refleksion med kirkens præster

Bording Kirke: Video-refleksion fra præstens dagligstue

Fonnesbæk Kirke, Ikast: Refleksioner og aktiviteter for børn

Gjellerup Kirke: Andagter med kirkens præster

Haderup og Feldborg kirker: Gudstjenester som lydfiler. Kan bestilles på cd

Herning Kirke: Gudstjenester

Herning og Gjellerup Valgmenigheder: Videoandagt

Ikast Kirke: Andagter med kirkens præster

Rind og Kollund sogne: Præstetanker og »Påskejagt i Lind« - en app-aktivitet for børnefamilier

Sct. Johannes Kirke i Herning: Hverdagsgudstjenester

Snejbjerg, Haunstrup og Studsgård kirker: Refleksioner over bibeltekster og påskeandagter. Fortællinger for børn om heltinder i Bibelen

Vildbjerg Kirke: Bibeltekst og prædiken på nettet. Kreative aktiviteter for børn og børnefamilier