Mindeord: Han var et meget generøst og positivt menneske

4. januar 2022, 11.03

Poul Damgaard Bæk, Aulum. Foto: Privatfoto

MINDEORD Torben Damgaard Bæk skriver på familiens vegne mindeord om sin far, Poul Damgaard Bæk, Aulum, der er død, 85 år:

Poul blev født 27. december 1936 på Damgaard i Stendis beliggende i Ryde Sogn. Han var yngste barn og eneste søn af gårdejerparret Magda og Laurits Bæk og havde to ældre søstre, Erna og Sinne. Han fik mellemnavnet Damgaard efter navnet på den gård, Laurits Bæk opførte i Stendis i 1936.

Pouls far var en driftig landmand, der blandt andet blot var den anden i Ryde Sogn, der anskaffede sig en traktor - en Ferguson med gummihjul - i 1948.

Det lå i kortene, at Poul også skulle være landmand, og efter endt landbrugsuddannelse mødte han sin kommende ægtefælle, Bodil, da han arbejdede på en gård i nærheden af Kolding. Sød musik opstod - og Bodil og Poul blev efterfølgende gift 22. maj 1963.

De købte en gård i Åst ved Billund og fik snart deres første af i alt fem drenge, John. Torben fulgte efter, og i 1966 overtog de Damgaard fra Pouls forældre, som selv flyttede til Åvænget i Holstebro.

Siden fik Bodil og Poul drengene Frode, Laurits og Berthel - de to sidstnævnte opkaldt efter deres bedstefædre.

I 1982 solgte Bodil og Poul slægtsgården og flyttede med deres fem drenge til Aulum, hvor de siden har boet - først 30 år i hus på Bygvej 13 og dernæst 15 år fra 2002 i lejlighed på Rørparken 18A, efter at alle drengene var flyttet hjemmefra.

Poul beskæftigede sig efterfølgende med forskelligt arbejde. Blandt andet var han i en periode ansat på aktivitetsgården/genbrugspladsen i Aulum, hvor han nød igen at kunne køre traktor i forbindelse med arbejde i skovene.

Både Bodil og Poul valgte tidligt at gå på efterløn, hvilket betød, at de fik rigtig mange gode år sammen både i huset på Bygvej og lejligheden i Rørparken. De nød at være sammen med børn og den nu hastigt voksende flok af børnebørn, som flittigt blev besøgt - og ofte kom på besøg. De nød deres otium med bil- og gåture ud i naturen samt samværet med venner og familie. Utallige er de gange, de har gået en tur i Stovbæk Krat sammen med deres gravhund, Fifi, og ofte også med børn og børnebørn.

Poul var meget udadvendt og social anlagt og en indkøbstur til kunne godt tage lang tid, da han altid gerne tog en snak med alle, han mødte på vejen. Det var også en fast tradition, at han ringede og tog en snak med alle sine børn en gang om ugen. En telefonsamtale med far kunne sagtens tage mindst en times tid.

De var begge aktive medlemmer i efterlønsklubben i Aulum og nød samværet i klubben hver anden onsdag samt de mange øvrige aktiviteter. Privat kom de også sammen med flere af medlemmerne i mange år.

De senere år fik Poul Alzheimers, og da sygdommen krævede mere og mere hjælp, og Bodil på grund af dårligt syn og knogleskørhed ikke længere kunne klare så meget, flyttede Poul i maj 2017 på plejehjemmet Birketoft i Aulum. Det var hårdt for Bodil og Poul, men heldigvis fik Bodil en ældrebolig på Østertoft - kun 100 meter fra plejehjemmet.

Gennem tre år besøgte Bodil hver dag Poul på plejehjemmet, indtil hun desværre pludselig faldt bort 15. april 2020. Pouls sygdom gjorde heldigvis, at han ikke var så fokuseret på sorgen over tabet af Bodil, og den store børneflok gjorde, at der var mange andre, der kunne besøge ham. Der er blevet set mange afsnit af »Inspector Morse« i hans lejlighed på plejehjemmet. Når der ikke var besøg, nød han samværet med de øvrige beboere og det søde og omsorgsfulde plejepersonale på Birketoft.

Poul var en meget varm og kærlig ægtemand, far, svigerfar og farfar, og han efterlader et stort tomrum hos alle sine nærmeste. Han var et meget generøst og positivt menneske og var altid venlig og i godt humør.

Poul Damgaard Bæk, der bisættes i Aulum Kirke lørdag 8. januar, efterlader sig sønnerne John, Torben, Frode, Laurits og Berthel, svigerdatteren Karoline og hele 11 børnebørn.

Indlæser debat