Dansk biblioteksindsats nomineret til Astrid Lindgren-pris

Bibliotekernes Sprogspor er blandt de nominerede til Astrid Lindgren Memorial Award 2023 - børnelitteraturens svar på en Oscar

Udgivet:25. oktober 2022, 11.57

Læsetid:2 minutter

Foto: Tom Laursen

8 måneder siden

HERNING Bibliotekernes Sprogspor er en national indsats for at fremme de små børns glæde ved sproget og skabe grobund for en styrket læsekultur i både hjem og dagtilbud. Nomineringen er netop begrundet i arbejdet med at formidle litteraturen for børn og samle viden om sprog og bøger på hjemme-siden sprogsporet.dk.

- Det er glædeligt, at en indsats for de allermindste anerkendes med en nominering. For vi ved, at de sproglige færdigheder og gode læsevaner grundlægges tidligt, siger programkoordinator Rikke Østergaard Hansen fra Herning Bibliotekerne i en pressemeddelelse.

I marts skulle børne- og ungesektionen af bibliotekssammenslutningen International Federation of Library Associations and Institutions på et møde i Oslo udvælge deres kandidater til ALMA 2023. Her blev Bibliotekernes Sprogspor valgt, og siden har bibliotekerne afventet meldingen om, hvorvidt det svenske Kulturrådet lod indsatsen gå videre som nomineret.

Nu har Kulturrådet udløst spændingen, og begejstringen er stor hos centralbibliotekerne.

- Det er vigtigt at få fortalt, at der også er gode bøger til de mindste. Lige fra pegebøger om hverdagen til humoristiske serier som Lasse-Leif. For de små børn handler det rigtig meget om få sat ord på og blive klogere på både sig selv og sin omverden. Her er billedbogen helt uovertruffen som noget at være fælles om og gå på opdagelse i, siger Rikke Østergaard Hansen i pressemeddelelsen.

Mange pædagoger vil kende Sprogsporet fra de mange Sprogstartskasser baseret på billedbøger, som cirkulerer mellem dagtilbud landet over, og fra den årlige event Sprogfitness, hvor børn myldrer rundt i landets parker og leger sproglege. Men på hjemmesiden er der tilbud for alle barnets voksne – både forældrene og de professionelle. Man finder her nyhedsbreve, boglister og masser af printvenlige materialer, som skal gøre det lettere at formidle litteraturen til de små helt frem til skolestarten. Udviklingen er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

ALMA-prisen har netop til formål at sætte fokus på børns litteratur og læsning. En jury vil nu udvælge en prisvinder blandt de nominerede. Offentliggørelsen sker i marts 2023.