Husk hverdagens helte - også i morgen!

6. april 2020, 13.30

Foto: Adobe Stock Photo

TAK Verden bliver aldrig, som den var i går. Jeg mener naturligvis, før coronaen på en måde overtog og ændrede den hverdag og den verdensorden, vi kendte.

Coronaen har vendt op og ned på mange, mange menneskers tilværelse; ingen er gået ram forbi - høj som lav.

Fordi skolerne lukkede, og børnene skulle fortsætte læring på afstand, måtte forældrene træde til. Mor og far har på den måde fået et lille, men vigtigt indtryk af, hvad det vil sige at undervise ikke blot et eller to børn, men måske 20 eller flere i en gruppe. Ikke nogen nem opgave for forældrene, men ej heller for professionelle lærere. Forældrene har oven i købet været fri for den utidige eller måske blot interesserede forældreindblanding, som lærere må acceptere til daglig. Personalet ved kasserne i supermarkederne har gennem tiderne måttet stå model til mange kunders ikke altid positive reaktion, hvis der var kø ved kassen, hvis stregkoden ikke virkede, og der måtte ekstra tjek til, før prisen kunne scannes. Smil og en venlig hilsen har ikke altid været hverdag for personalet. Men fra syv til 20 sidder personalet klar for at sikre, at vi kan betale for de dagligvarer, som vi er så afhængige af.

Og varer bliver helt naturligt sat på hylderne hver dag, så panik for mangel på gær (hvem der så pludseligt begynder at bage brød til dagligt forbrug?), mælk, cola, toiletpapir, med videre ikke opstår.

Men ikke mindst en af lavtlønsgrupperne - det store og meget forskelligartede sundhedspersonale - er krumtappen i arbejdet med at få hele befolkningen så blidt og smertefrit som muligt gennem corona-krisen. Det er vel egentligt kun, hvis man selv har været rigtig syg og har været indlagt på et sygehus, at man hidtil har værdsat alle disse mennesker så meget, som de virkeligt fortjener. Jeg tør næsten sige, at de med fare for selv at blive alvorligt syge har brugt al deres viden, al deres tid og empati på at sikre vores helbred.

Der er mange andre grupper i vores samfund, som hver eneste dag i disse uger, måske måneder sætter deres helbred og humør på spil, for at befolkningen - ikke mindst vi der er over 80 og som puttes i en særlig risikogruppe - kan komme så lempeligt igennem krisen som overhovedet muligt.

Alle disse mennesker er i sandhed helte. De er i gode tider hverdagens anonyme helte. Vi bør påskønne dem og sende dem et varm tak.

Jeg håber, at vi alle sammen vil huske dem og værdsætte deres gerning også i morgen og i dagene, som kommer.

Læs også
Standpunkt: Vi må alle være ekstra lokale med vilje