Standpunkt: Horribel sag om benamputationer

Udgivet:11. maj 2022, 10.23

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

- Dybt beklageligt.

Det var ordene fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S), da Region Midtjylland i går var ude med endnu en beklagelse i den horrible sag om benamputationer.

I sidste uge viste en rapport, at der i vores region gennem mange år har været foretaget et stort antal unødige amputationer.

Det er sket på Regionshospitalet Viborg og Universitetshospitalet i Aarhus og skyldes ifølge regionens egen analyse, at behandlingskapaciteten på dette område har været »alvorligt underdimensioneret til at dække behovet for behandling af patienterne.«

Analysen påpeger, at for få og for sene forebyggende behandlinger kan have ført til øget risiko for at ende i amputation af ben.

Rapporten anslår, at der er foretaget op mod 92 unødige benamputationer om året i årene 2016 til 2020.

Det beklagede Region Midtjyllands ledelse dybt - og lovede handling, bod og bedring.

Nu kommer der så en ny beklagelse. Fordi tallet viser sig ikke at være korrekt. Der er fejl i rapporten, konkluderer regionen efter at have endevendt tallene, som man selv leverede til den eksterne undersøgelse.

Ifølge regionens koncerndirektør Ole Thomsen er det rigtige tal 47.

Læs også
<span>Region retter sig selv:</span> Tal for unødige amputationer var for højt <span>Region retter sig selv:</span> Tal for unødige amputationer var for højt
Læs også:
Region retter sig selv: Tal for unødige amputationer var for højt

Jamen, hvad sker der? Forkerte tal? Oven i en i forvejen hårrejsende skandale?

Det skyldes en menneskelig fejl i indberetningen, lyder det.

Men hvorfor får regionen først mistanke til tallene nu og opdager fejlen, efter at rapporten er offentliggjort? Det er svært at have tiltro til, at regionen har styr på noget som helst i den her sag.

Selvfølgelig er det godt, hvis skandalen omfatter halvt så mange amputationer end først antaget.

Men det korrigerede tal ændrer ikke ved sagens horrible kerne, og op mod 47 unødige amputationer om året er 47 for mange og i sig selv højst kritisabelt.

Fejlen i tallene hjælper jo da heller ingen af de borgere, der unødvendigt har fået sat et eller begge ben af. Stakkels mennesker.

Man skulle ikke tro det muligt, at man i et så veludviklet land som Danmark kan risikere at få savet sit ben af, uden at det er strengt nødvendigt.

Det er fuldstændig grotesk og ganske utrygt for borgerne, at den slags kan foregå i så stort et omfang over så mange år, uden at der gribes ind.

Desværre får de ramte borgere og berørte pårørende i regionen hverken ben, førlighed eller liv tilbage af, at skandalen nu endelig er opdaget.

Men det kan kun gå for langsomt med at få undersøgt forløbet og sagerne - og med at få rettet op på det karkirurgiske område, så det her stopper. Der er jo åbenbart ikke her i regionen dårligere kvalitet end andre steder med selve de karkirurgiske indgreb. Men der er for lidt kapacitet, og det fører til de alt for mange amputationer, hvoraf hundredvis åbenbart kunne være forebygget og dermed undgået.

Når regionsrådspolitikerne nu skal behandle sagen og beslutte løsninger og handling, bør de samtidig kigge indad på det politiske ansvar, forholde sig til og tage ved lære af sagsforløbet og de besparelser, man - trods allerede dengang markant flere amputationer end i resten af landet - fra 2019 rullede ud over karkirurgien i blandt andet Viborg, som ellers for år tilbage var foregangsafdeling på området.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Hvad mener du om sagen om benamputationer? Skriv din mening herunder.

Indlæser debat