Herning-selskab fik rekordomsætning: Udlodder 40 millioner kroner

Vestjyllands Andel omsatte for 2,3 milliarder kroner og tjente 74 millioner i seneste regnskab

8. september 2021, 10.28

Vestjyllands Andel er specialiseret i blandt andet salg af foderstof til landbruget. Foto: PR-foto

LANDBRUG Der er tilfredshed hos grovvareselskabet Vestjyllands Andel, der i regnskabsåret 2020/2021 havde en rekordstor omsætning på 2,301 millarder kroner mod 2,283 milliarder kroner året forinden.

Landbrugsvirksomheden med hovedsæde i Herning opnåede et resultat før skat på 74,1 millioner kroner, hvilket er en anelse lavere end forrige års overskud på 75,9 millioner kroner.

Udlodder 40 millioner

På baggrund af overskuddet lægger bestyrelsen op til en overskudsudlodning på 40 millioner kroner til medlemmerne, når selskabet holder sin generalforsamling 3. november.

- Det samlede resultat er tilfredsstillende - året taget i betragtning. Uforudsigelige faktorer såsom forsyningsvanskelighederne på det globale marked har ganske vist haft konsekvenser for selskabets bundlinje. Til gengæld er vores kunder i den sammenhæng holdt skadesløse, hvilket naturligvis er glædeligt, påpeger Leif Haubjerg, bestyrelsesformand i Vestjyllands Andel, i en pressemeddelelse.

For Vestjyllands Andel var der tale om et udfordrende år, hvor tre hovedfaktorer påvirkede regnskabet negativt med i alt 28 millioner kroner.

Forventer vækst i år

Størst påvirkning havde den manglende forsyning af økologisk sojakage fra Kina, som Vestjyllands Andel måtte anskaffe andetsteds til betydeligt højere priser. Derudover var en tør høst i 2020 ensbetydende med manglende behandlingsindtægter, og slutteligt betød en omfattende konvertering af dansk mælkeproduktion til non-GM, at prisen på GM-frie proteiner blev sendt på himmelflugt.

Direktør Steen Bitsch kalder årets resultat for tilfredsstillende. Han glæder sig i den forbindelse over vækst i kerneforretningen, hvilket blandt andet skyldes et fortsat stigende fodersalg.

Af regnskabet fremgår det, at Vestjyllands Andel i det nye regnskab forventer at nå en omsætning på 2,5 miliarder kroner og et overskud efter skat på 90 millioner kroner.

Indlæser debat...