Optimisme hos stålfirma: Ny million-investering i robotter

Give Steel i Brande investerer et tocifret millionbeløb i automatiseret robotteknologi

16. oktober 2020, 14.56

Torben Larsen, administrerende direktør i Give Steel, fastslår, at investering i robotter er en forudsætning for at fortsætte væksten og fastholde danske arbejdspladser. Foto: PR-foto

INDUSTRI Stålvirksomheden Give Steel er i fuld gang med at implementere nye svejserobotter for at kunne følge kundernes efterspørgsel på forskellige typer af stålkonstruktioner og bjælker.

Virksomheden, der trods navnet har hovedsæde i Brande, oplyser i en pressemeddelelse, at der er tale om en tocifret millioninvestering. De nye robotter er installeret på fabrikken i ugerne op mod efterårsferien og er aktuelt i en indkøringsfase.

Med robotterne får Give Steel også Danmarks mest avancerede software til generering af svejseprogrammer i Danmark, fortæller Torben Larsen, administrerende direktør i Give Steel.

- Behovet for projekttilpassede stålkonstruktioner og bjælkevariationer har aldrig været større. Vores nye robotter er en måde at imødekomme markedets stigende krav om mere fleksibilitet. Vi begyndte allerede at se på optimeringsmuligheder tilbage i 2018, oplyser han.

Torben Larsen nævner, at der konkret er tale om en særlig kompositbjælke med navnet GSY Beam.

- På et projekt til Postgrunden i København leverer vi cirka 2600 GSY Beams – og ikke to af disse bjælker er ens. Vi er i dag de bedste på markedet indenfor variable, kundetilpassede stålbjælker til slanke etagedæk – og det skal vores produktionsfaciliteter understøtte, fortæller Torben Larsen.

Ud fra indsamlet data har Give Steel A/S konkluderet, at fabrikken med det nye robotanlæg, kan svejse helt op til 80 procent af fabrikkens GSY Beams TM og anlægget kan håndtere bjælker op til fem tons.

Lavere elforbrug

Robotterne kan både svejse hurtigere og mere miljøvenligt. Det oplyser Tomas Larsen, der er ansvarlig for produktionsudvikling i Give Steel.

- Med vores nye anlæg kan vi optimere svejsetiden og elforbruget. I forhold til manuel svejsning er vi altid sikre på at ramme den korrekte svejsestørrelse, og med fire store svejsemaskiner på anlægget vil vi kunne svejse emner på under 25 procent af den manuelle tid. Med robotterne har vi også mulighed for at trække de mest svejsetunge opgaver væk fra vores manuelle svejsere og i stedet tilbyde dem mere alsidigt arbejde. Dermed fjernes de også fra de opgaver, hvor der udvikles mest svejserøg. Svejserøgen fra robotterne filtreres for at fjerne de partikler, der fremkommer under svejsning, forklarer han.

Forudsætning for vækst

På spørgsmålet om hvorvidt de nye robotter vil gøre nuværende smede og produktionsarbejdere arbejdsløse, er svaret fra direktøren Torben Larsen klart nej.

- Øget automatisering og investering i robotteknologi er hele præmissen for vores fortsatte vækst og flere ansættelser i virksomheden. Det ved vi, for vi har gjort det før. Da finanskrisen satte ind, investerede vi i robotter, mens andre fyrede folk. Det var de robotter, der gav os et væsentligt skub fremad, til hvor vi er i dag, siger han.

Give Steel tæller i dag over 380 medarbejdere, fordelt på de fire lokationer: Brande, Aarhus, Polen og Tyskland.