75-årig debuterer med historisk roman

Debuterende forfatter fra Herning udgiver roman om livet på heden i 1800-tallet

7. april 2021, 10.54

Henning Ahler med første udkast af romanen »Spor i heden«. Foto: UBIREX

HERNING For første gang i Ubirex’ historie udgiver forlaget en historisk roman, som er baseret på virkelige hændelser. »Spor i heden« er skrevet af Henning Rahbæk Ahler fra Herning, der debuterer som forfatter i en alder af 75 år.

»Spor i heden« foregår fra 1843 til 1875 og handler om det almindelige bondeliv på den jyske hede og er bygget på virkelige personer og begivenheder.

Romanen begynder, da Karen Christensdatter i Ådum forlader mand og fire børn, og vi følger hendes historie. Hvilke muligheder havde en fraskilt kone på 45 år dengang? Det var ganske usædvanligt.

Historien foregår i et område fra Ådum ved Tarm via Grindsted og Kibæk til Snejbjerg ved Herning. Vi følger Karen Christensdatter kamp for en ny tilværelse efter skilsmissen, og hvordan livet formede sig for især to af hendes børn, Nicolai og Johanne.

Vi møder også falskmøntneren Jesper Gasdahl, der kom i tugthuset, hvor han lærte at plante på heden og senere udvekslede erfaringer med oberst Dalgas. Vi er med herredsfogeden på jagt med sin fuldmægtige, og læseren tages også med på marked, hvor der naturligvis er rakkere. Vi er med, da bønderne træder sammen under »Slavekrigen«, og vi hører også om tabene i de slesvigske krige.

Baseret på egen familiehistorie

Henning Rahbæk Ahler er født og opvokset i Herning og har arbejdet med bogen i mange år. Romanen er baseret på hans egen familiehistorie. Karen Christensdatter er nemlig forfatterens tipoldemor, og grundfortællingen stammer fra hans store arbejde med slægtsforskning.

Forlægger Charlotte Lindhardt skriver i en pressemeddelelse om bogen:

»Henning Ahler har formået at fange nuancerne i hedekulturen på en tid, hvor Herning voksede fra landsby til by, men stadig virkede langt væk og helt anderledes end hverdagen kun få kilometer derfra. Der er en særlig stemning, som man bliver grebet af, og Karen Christensdatters historie er et fint tidsbillede af en kvinde, der vælger at stå på egne ben frem for at blive i et ulykkeligt ægteskab. Hun kæmper sig frem og skaber sine egne livsvilkår, og Henning har formået at forvandle flere hundrede siders slægtsforskning med detaljer og kildeopslag til en smuk læseoplevelse.«

Bogens oplag afhænger af forudbestillingerne, og derfor kan den allerede nu bestilles hos forlaget. »Spor i heden« bliver på cirka 270 sider, og den bliver smukt illustreret med stregtegninger af Doris Mølgaard og indbundet i hardback. Velux Fonden har støttet udgivelsen.

Herning Folkeblad bringer et interview med forfatteren på et senere tidspunkt.

Indlæser debat...