Fagligheden har ringe vilkår

16. oktober 2020, 12.53

Sven Agergaard. Foto: PR-foto

MINK Jeg tror vi alle er enige om, at minkbranchen er havnet i en meget ulykkelig situation med covid-19 nu også på farme i vores område.

Fra landbruget er der ikke nogen tvivl om, at vi sætter folkesundheden frem for alt, men når formanden for Socialdemokratiet i Herning ikke ønsker at deltage i debatten om aflivning af raske mink og henviser til fødevareminister Mogens Jensen, ja så fraskriver han sig på samme vis som Mogens Jensen ansvaret for at tage stilling til det faglige i hele denne sag.

Vi har gang på gang efterspurgt en faglig begrundelse for at aflive raske dyr, men svaret udebliver. Vi kan have forståelse for at ny-smittede besætninger aflives straks, men skal det give mening at aflive dem, skal det ske øjeblikkeligt, når smitten konstateres og ikke som nu, hvor kun otte procent af de smittede besætninger er aflivet. En i øvrigt helt grotesk situation, hvor urutinerede personer sættes til denne opgave, som medfører brud på dyreværnsmæssig omgang med dyr og manglende kontrol, så smittede dyr undslipper fra farmene.

Vi har foreslået, at der sættes et yderligere overvågningsprogram i gang for alle raske besætninger, men vi må endnu engang håbe, at politiske beslutninger bliver taget på et fagligt grundlag. Uanset hvilket politisk tilhørsforhold man har, håber jeg, at det snarest vil ske. Hvis ikke kan vi om ganske få dage have aflivet minkbranchen i Danmark.