Filmbranchens frække fyr: Jeg vil hjælpe lillebror-Danmark

Den dobbeltvindende Guldpalme-instruktør Ruben Östlund fastholder sin kradse kritik af danske film og sin kæmpe begejstring for danske skuespillere.

Udgivet:03. oktober 2022, 08.00

Læsetid:4 minutter

Triangle of sadness er også slang for en bekymringsrynke. Spørger man, hvad der giver Ruben Östlund en "triangle of sadness", svarer han med et grin: at lave lange film. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

KØBENHAVN Den svenske instuktør Ruben Östlund har rejst verden rundt for at caste skuespillerne i sin nye prisbelønnede film, "Triangle of Sadness".

Men to af dem var næsten lige for øjnene af ham - bare på den anden side af Øresund.

Vicki Berlin og Zlatko Burić bestrider to af de bærende roller i den længe ventede film, som netop nu kan ses i de danske biografer.

- Jeg har en kærlighed til Danmark. Det er cool at komme til Danmark og lave castings. Vi kan spejle os i hinanden i de nordiske lande, lyder det fra Ruben Östlund.

- Danskerne tilføjer altid meget energi. De er gode til at indtage rummet, siger den svenske stjerneinstruktør.

I "Triangle of Sadness" stævner en luksusyacht ud med samfundets spidser ombord.

Men da en storm kickstarter en kædereaktion af hændelser, og de overlevende ender på en ø, vender hierarkiet sig.

Her har penge ingen magt. Men det har færdigheder, og det har rengøringsdamen, som nu kan hundse rundt med alle dem, der har hundset med hende.

- Jeg var inspireret af marxistiske teorier om materielle forudsætninger, siger Ruben Östlund og fortsætter:

- Jeg vender imod et vist verdensbillede, som findes i vores tid, hvor vi er vældigt fokuseret på individet og på økonomisk, kulturel og social kapital. Filmen viser, hvordan tingene forandrer sig, ud fra hvilken position vi har.

I filmen spiller Vicki Berlin den servicemindede chefstewardesse Paula, som instruerer sine kolleger i kun at sige ja, uanset hvad yachtens fisefornemme passagerer stiller af både rimelige og urimelige krav.

Lige så snart han så hende til castingen, vidste han, at hun skulle spille rollen.

- Hun er en brillant, som danskerne har overset, mener Ruben Östlund.

- Hun er dygtig med sit kropssprog og til at improvisere.

Lige så store er roserne til den danske skuespiller Zlatko Burić, der spiller en stenrig russisk oligark, der med egne ord "sælger lort" - gødning viser der sig at gemme sig under "lorten".

Med hans politiske forståelse grundet opvæksten i den kroatiske del af det tidligere Jugoslavien tilførte han rollen meget, fortæller Ruben Östlund.

- Han er en meget oprigtig person. Man får energi, når man ser på ham. Han overraskede. Han var nysgerrig og åben. Han er interessant. Han er et energibundt.

- Danmark har gode skuespillere, men ikke så gode film.

Dermed fastholder Ruben Östlund sin kradse kritik af danske film, som ellers har høstet mange flotte filmpriser og ditto anmeldelser i udlandet.

Til svensk STV har Ruben Östlund kaldt dem kedelige og konventionelle.

Det gælder også værker kreeret af Susanne Bier og Thomas Vinterberg, som begge har fået en Oscar for deres film.

En af Thomas Vinterbergs værker er dog ifølge Ruben Östlund fantastisk. Det er "Festen" fra 1998.

- Men danskerne kan ikke leve på gamle meritter. Min mor på 75 bliver lidt fornærmet, når jeg siger det.

- Men jeg vil da gerne hjælpe lillebror-Danmark, siger han med et grin.

At Ruben Östlund er imponeret over danske skuespillere i det mindste, kan ses i hans film.

"The Square", som indbragte ham karrierens første guldpalme, Palme d'Or, havde Claes Bang og Christopher Læssø på rollelisten.

Især Claes Bang har sat kurs mod Hollywood efterfølgende.

- Hvis vi fremover skal skrive kontrakter med danske skuespillere, overvejer vi at kræve procenter, ligesom når fodboldspillere indgår transferaftaler, joker Ruben Östlund.

"Triangle of Sadness" kan ses i biografen landet over.

/ritzau/

FRANCE-FILM-FESTIVAL-CANNES Ruben Östlund castede Vicki Berlin i en af de bærende roller i "Triangle of Sadness". - Hun er en brillant, som danskerne har overset, lyder det fra den svenske instruktør. (Arkivfoto). Julie Sebadelha/Ritzau Scanpix
FRANCE-FILM-FESTIVAL-CANNES Zlatko Buric er et energibundt, lyder det fra den svenske filmskaber Ruben Östlund, der instruerede den danske skuespiller i "Triangle of Sadness". (Arkivfoto). Julie Sebadelha/Ritzau Scanpix
Obit Charlbi Dean Få måneder efter verdenspremieren på "Triangle of Sadness" døde skuespillerinden Charlbi Dean af pludselig sygdom i en alder af 32 år. - Det var et totalt chok. Og kom totalt uventet. Specielt når det er så ungt et menneske. Charlbi var meget stolt af filmen, og hendes familie var stolte af, at hun var med i den, siger Ruben Östlund. (Arkivfoto). (Arkivfoto). Vianney Le Caer/Ritzau Scanpix
FRANCE-FILM-FESTIVAL-CANNES Holdet bagved og foran kameraet på "Triangle of Sadness" poserer på Filmfestivalen i Cannes. Heriblandt Zlatko Buric, Vicki Berlin, Woody Harrelson, Ruben Östlund og Charlbi Dean. (Arkivfoto). Christophe Simon/Ritzau Scanpix

Indlæser debat