Standpunkt: Mundbind ud fra fakta - ikke politik

22. juli 2020, 13.39

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

»Det er op over, tror jeg«, skrev en af Folkebladets trofaste læsere til mig i en e-mail i går. Og sendte et link til CNN’s nyhedssite med artikler og indslag om USA og kravene om at bruge mundbind.

Han tænker selvfølgelig på, hvor længe der mon går, før vi også i Danmark skal til at gå med mundbind, når vi færdes i det offentlige rum eller inden døre, hvor der er mange mennesker.

Flere og flere lande indfører krav om, at der i bestemte sammenhænge skal bæres mundbind.

I midten af marts havde 10 lande et påbud om mundbind. Men nu er der ifølge norske NRK 130 lande verden over med større eller mindre krav om at dække næse og mund til.

Senest er det genindført i Østrig, efter at landet i de seneste uger har konstateret flere nye klynger af corona-smitte. Det indføres ifølge kansler Sebastian Kurz for at beskytte ældre mennesker og »skabe opmærksomhed« på, at corona-pandemien stadig udgør en risiko.

Men sundhedsfaglige eksperter i landet peger på, at klyngerne blandt andet er opstået i kirker og på slagterier.

Så de tvivler på effekten af at indføre påbud om at bære mundbind i supermarkeder og andre offentlige steder.

I Danmark er vi fortsat fri for kravet.

Fordi smittetrykket er så forholdsvis lavt.

Men er det blot et spørgsmål om tid?

Professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, Jens Lundgren, udtalte forleden til DR, at når smittespredningen i efteråret »forventeligt begynder at accelerere i Danmark«, tror han, at vi »vil begynde at se anbefalinger om at bruge mundbind her i landet«.

Jeg tror, vi er mange, der gruer for det. Desuden vil anbefalinger eller krav jo desværre tage afsæt i, at corona-situationen også herhjemme vil være forværret, og vi måske står med en anden bølge.

Enhedslisten har netop fremført, at det skal være et krav at bære mundbind, når man bruger offentlig transport. Af hensyn til udsatte og særligt sårbare borgere, der ellers ikke kan bruge bus eller tog.

Jeg synes, det er at vende tingene på hovedet. I stedet skulle man sørge for og måske hjælpe med til, at udsatte og sårbare personer beskytter sig selv med mundbind, hvis de vil bruge offentlig transport.

Men jeg synes ærligt talt også, at så drastiske beslutninger som generelle påbud om brug af mundbind skal bero på sundhedsfaglig viden og fakta. Ikke på politiske holdninger eller mærkesager.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen indtil videre kun brug af mundbind i »helt særlige situationer«. For eksempel hvis man har symptomer og er på vej til og fra en coronatest - hvilket jo giver god mening, så man beskytter andre mod eventuel smitte.

Men ellers anbefaler styrelsen at se tiden og smittetallene an. Det lyder fornuftigt.

Vi mangler også fortsat at kende resultatet af den store undersøgelse, der blev sat i værk i Danmark i april, og som skal vise, om mundbind har en effekt, eller om de skaber falsk tryghed og får os til at glemme eller slække på håndvask, afstand og afspritning.

Ifølge undersøgelser af danskernes adfærd slækker vi desværre allerede på de forholdsregler. Selvom det fortsat er ekstremt vigtigt, at vi holder fast i alt det, vi lærte på den hårde og overrumplende måde for blot få måneder siden.

Læs også
Standpunkt: Vi bringer en genudsendelse: Cyklister i gågaden er stadig irriterende