Du er gal på den, Johs. Poulsen

10. marts 2021, 10.36

Helge Sander. Foto: Flemming Hansen

MCH ARENA Selv om ELIA blev indviet i efteråret 2001 i min borgmesterperiode, kan jeg overhovedet ikke tilskrives æren for Danmarks største installations-kunstværk i Birk. Ideen, forarbejdet og det økonomiske grundlag for projektet var sikret i årene før min tiltrædelse.

Jeg kan heller ikke tage æren for, at MCH Arena står smukt i landskabet ved Messecentret, men her vil jeg godt tillade mig at fastholde, at jeg trods alt havde en lille finger med i spillet. Derfor føler jeg heller ikke, at Johs. Poulsens angreb på mig i sin nye bog er helt fair.

Jeg erindrer aldrig at have sagt, at »stadion blev til på min vagt«. Det ville også være ret dumt, da det nye fodboldstadion som bekendt først blev indviet lørdag 27. marts 2004 - præcist to år og fire måneder efter, at jeg sluttede som borgmester.

Der, hvor jeg selv har ført pennen, har jeg som regel brugt formuleringen, at »jeg som borgmester var med til at skabe forudsætningerne for et storstadion ved Messecentret«.

Det bygger jeg på følgende fakta fra 1. januar 1998 til 28. november 2001:

Tirsdag 25. august 1998: Stadionmøde på borgmesterkontoret i Herning med DBU’s generalsekretær Jim Stjerne Hansen, Ikast og Herning kommuner og de to fodboldklubber, Herning Fremad og Ikast FS.

Onsdag 26. august 1998: Artikel på forsiden af Herning Folkeblad: Storstadion flyttes til Messecenter Herning. (Dette forslag måtte jeg tage af bordet igen, da jeg blev kraftigt kritiseret af flere byrådsmedlemmer og klubfolk fra Ikast, men det blev heldigvis en realitet tre år senere ...)

Onsdag 24. marts 1999 - Herning Folkeblad: Artikel på forsiden af Herning Folkeblad: Skitse klar til storstadion til 110 mio. i Herning. Herning Kommunes forslag til nyt storstadion fremlagt.

Onsdag 21. april - torsdag 22. april 1999: På en inspirationstur til Holland deltager 25 relevante personer for at besigtige tre fodboldstadions i Rotterdam, Arnhem og Eindhoven. Deltagere var blandt andet erhvervsfolkene Knud Lysgaard, Kurt Poulsen, Laurids Pedersen og Anders Klausen, repræsentanter fra Ikast FS og Herning Fremad, Johnny Rune og Bruno Sandfeld, Steen Hove fra Midtbank, Jørgen Mathiasen og Hans Bundgaard fra A/S Herning-Hallen samt min borgmesterkollega fra Ikast, Kjeld Broberg Lind.

Derudover deltog DBU’s generalsekretær Jim Stjerne Hansen, Lars Lundov fra IdrætsFonden Danmark, og i Holland mødtes vi med manager i PSV Eindhoven, Frank Arnesen.

Turen optræder ikke i Herning kommunes regnskab, da Knud Lysgaard på vegne af Lysgaard Fonden betalte de 250.000 kroner, som turen kostede.

Tirsdag 27. april 1999: Der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal lave oplæg til nyt stor-stadion: Steen Hove (formand), Knud Lysgaard, Eskild Thygesen, Kurt Poulsen, Poul Licht, Johnny Rune og Bruno Sandfeld.

Lørdag 9. oktober 1999: I en artikel under overskriften »Til fodbold med van Gogh« skriver Herning Folkeblad, at arbejdsgruppen foreslår tre valgmuligheder for et nyt fodboldstadion: I Birk i forbindelse med Herning Kunstmuseum, i HI Parken eller på Vardevej ved Messecentret.

Onsdag 6. juni 2000: Formanden for arbejdsgruppen Steen Hove meddeler, at der ikke kan skabes grundlag for et projekt i Birk - Jysk Sports- og Kulturpark.

Torsdag 22. september 2000: På et bestyrelsesmøde i A/S Herning-Hallen får vi forelagt en plan under overskriften »Vision 2025«. Heri indgik et forslag om en Superarena.

Efter at FC Midtjylland var blevet til virkelighed i 1999, blev der større og større forståelse for stadion-placeringen ved Messecentret. Ikke mindst Ikast-folkene Eskild Thygesen og Johnny Rune var positive over for argumenterne om synergieffekten med parkeringspladserne, fælles faciliteter og eventuelt driftsfordele.

Det er lidt ærgerligt at skulle sætte spørgsmålstegn ved denne bog og dens troværdighed. Jeg er nemlig helt overordnet enig i Vibeke Larsens anmeldelse her i avisen sidste onsdag.

Jeg har aldrig draget Johs. Poulsens kvaliteter som lokalpolitiker i tvivl. Vi har været politisk uenige i flere sager, men hans indsats for kulturen og Herning har været særdeles værdifuldt.

Selv om jeg får drøje hug i bogen, vil jeg gerne anbefale, at alle med interesse for vor by og vor egn læser »40 år i Hernings tjeneste«. Flere faktuelle fejl ændrer ikke ved, at det er 157 interessante siders nutidshistorie.

Trods den hårde medfart i bogen kan jeg glæde mig over, at jeg trods alt fik 24 år på Christiansborg - heraf otte som minister - og 13 år i Herning byråd - heraf næsten fire år som borgmester.

Læs også
Johs. Poulsen debuterer med bog om »40 år i Hernings tjeneste«: Jeg har da lidt kriller i maven
+Abonnement
Læs også
Bogomtale: Johs. Poulsen-bog er en interessant rejse gennem 40 politiske år
+Abonnement