Kronprinsesse Mary træder frem i familien midt i tumultarisk tid

Kronprinsesse Mary har måttet håndtere to store skandalesager sidste år. Efter en tumultarisk tid kan kronprinsesse Mary fejre sin 51-års fødselsdag 5. februar.

Udgivet:05. februar 2023, 08.00

Læsetid:4 minutter

Siden 2019 har kronprinsesse Mary kunnet indsættes som rigsforstander. Det betyder, hun kan varetage dronning Margrethes forpligtelser som statsoverhoved, hvis monarken er forhindret. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

1 måned siden

KØBENHAVN 2022 skulle have været året, hvor kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag blev fejret med pomp og pragt.

Men coronapandemien forpurrede den helt store markering af mærkedagen. Senere på året kom kriser til at påvirke kongefamilien helt ind på de inderste linjer.

Efter en tumultarisk tid kan kronprinsesse Mary nu fejre sin 51-års fødselsdag den 5. februar.

Forrige sommer flyttede kronprinsessens og kronprins Frederiks ældste søn, prins Christian, hjemmefra i en alder af 16 år for at studere på den traditionsrige skole Herlufsholm i Næstved.

Et sted, han var glad for at gå, lod hans forældre omverdenen forstå.

Men Herlufsholm var ikke et passende sted for Danmarks fremtidige konge, lød kritikken, efter at en TV 2-dokumentar skildrede et krænkende miljø blandt flere af eleverne. Især når kronprinsessen er formand for Mary Fonden, der kæmper mod mobning og ensomhed.

Kronprinsparret trak til sidst prins Christian ud af skolen, og den kommende tronarving kom i stedet på Ordrup Gymnasium.

Prinsesse Isabellas planer blev også ændret. Hun skulle have færdiggjort 9. klasse på Herlufsholm, men skiftede til Ingrid Jespersens Gymnasieskole.

Parrets to yngste børn, de 12-årige tvillinger prins Vincent og prinsesse Josephine, går stadig på Tranegårdskolen i Hellerup.

Mens fremtiden kun ligger fast for kronprinsparrets ældste søn, som en dag skal overtage tronen, er den mere åben for de tre yngste.

Derfor kommer kronprinsparret til at se på prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephines titler en dag.

Sådan lød det fra kronprinsesse Mary, da hun blev spurgt til tumulten, som opstod, da dronning Margrethe besluttede at fratage prins Joachims fire børn deres royale titler.

Kronprinsesse Mary, der siden 2019 har kunnet indsættes som rigsforstander, var den første på dronningens side til at udtale sig om krisen i kongehuset.

- I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset kommer til at se ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at nærme sig, sagde kronprinsesse Mary til den fremmødte presse under et arrangement.

- Forandring kan være umådelig svær og kan gøre ondt. Det har de fleste prøvet. Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige, siger kronprinsesse Mary om dronning Margrethes valg.

Ifølge prins Joachim er forholdet til kronprinsparret kompliceret.

Det forgangne år er kronprinsesse Mary blevet genforenet med den australske del af sin familie.

I foråret rejste hun alene "down under" for at se sine nærmeste. Over julen havde hun hele familien med. Det var den første jul i Australien i fem år, og den blev fejret på Tasmanien, hvor kronprinsesse Mary i 1972 kom til verden.

Det var også i Australien, at hun i 2000 mødte kronprins Frederik tilfældigt på en pub, da han var i landet for at heppe på de danske OL-atleter.

Efter to års langdistanceforhold flyttede Mary Elizabeth Donaldson, som hun hed dengang, nordpå.

Danskerne og den fremmødte verdenspresse blev præsenteret for kronprinsens brud, da parrets forlovelse blev offentliggjort i oktober 2003.

- Han gør mig glad. Han er klog, modig og omsorgsfuld, og så er han ret sjov og charmerende. Han er varm, og han har et stort hjerte, sagde den vordende brud.

Hun trådte ind i Vor Frue Kirke 14. maj 2004 som australske Mary Elizabeth Donaldson og gik ud som Danmarks nye kronprinsesse med sin mand, kronprins Frederik.

Den 15. oktober året efter blev parret forældre til prins Christian, som dermed fylder 18 år i efteråret.

Dermed venter endnu en stor fødselsdagsfejring kongehuset.

/ritzau/

Prinsesse Isabella Konfirmation, Kronprins Frederik, Kronprinsesse Mary, Prins Christian, Prins Vincent, Prinsesse Isabella, Prinsesse Josephine Hele kronprinsfamilien samlet: kronprinsesse Mary og kronprins Frederik med parrets fire børn, prins Christian, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine. (Arkivfoto). Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Kronprins Frederik, Mary Donaldson, Rejser, Kysser Det første offentlige kys mellem kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, dengang Mary Elizabeth Donaldson, knipset af fotograferne på kajen i Sydney i 2003. (Arkivfoto). Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
DENMARK-ROYAL-WEDDING-COUPLE Den royale fødselar trådte ind i Vor Frue Kirke 14. maj 2004 som australske Mary Elizabeth Donaldson og gik ud som Danmarks nye kronprinsesse. (Arkivfoto). Odd Andersen/Ritzau Scanpix
TIL BTSOLO Unge og nyforelskede på kronprinsesse Marys fødeø, Tasmanien, i 2004 - samme år, som de blev gift. (Arkivfoto). Joergen Jessen/Ritzau Scanpix
Dronningens 50-års regeringsjubilæum: Gallataffel på Christiansborg Slot, Dronning Margrethe, Dronningen, Kronprins Frederik, Kronprinsesse Mary Vild med Mary: Kronprinsparret fanget i et kærligt øjeblik under fejringen af dronning Margrethes 50-årsregentjubilæum. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indlæser debat