Tillykke med nationaldagen i Grønland

Udgivet:21. juni 2022, 12.21

Læsetid:2 minutter

Karl Højhus Jeppesen på besøg i Grønland. Foto: Privatfoto

Af Karl Højhus Jeppesen. Elme Alle 3C Kibæk

SELVSTYRE Grønlands nationaldag falder 21. juni og er dagen for grønlandsk national identitet. Dagen blev indført af det tidligere Hjemmestyre i 1985, og det var på denne dato, at Grønland i 2009 fik selvstyre.

Derudover er 21. juni årets længste dag, og det vil sige sommersolhverv i Grønland.

Nationaldagen fejres i samtlige grønlandske bebyggelser, og yndede aktiviteter tæller morgensang, kaffemik, flaghejsning og taler samt kulturelle optrædener med blandt andet folkedans, musik og kajaksejlads.

Fra 2016 er Grønlands nationaldag også flagdag i Danmark, hvor statslige myndigheder flager med Grønlands flag.

Danmark er en arktisk stat sammen med Grønland, selvom der politisk er blevet givet udtryk for, at det ikke er tilfældet.

Man kan i dagens Danmark hurtigt få det indtryk, at den almene borger i riget desværre ikke anser grønlændere og færinger som ligeværdige, og at mange, hvis ikke flertallet, hilser løsrivelse af Grønland og Færøerne velkommen.

Det er ærgerligt og sørgeligt. Mere end 1000 års fælles historie risikerer således at ende brat, højst sandsynligt på grund af manglende fokus og viden om hinanden.

Selvom en Gallup-undersøgelse viste, at næsten 60 procent af Danmarks befolkning ønskede at bevare Grønland i rigsfællesskabet, er det blandt mange danskere meget småt med viden om de faktiske forhold i Grønland og Færøerne.

Rigsfællesskabet bør veje tungere i den generelle undervisning i folkeskolen og på gymnasiet. Fælles historie og kultur kan formidles både gennem fagene dansk, historie og samfundsfag.

Desuden bør erhvervssamarbejdet inden for rigsfællesskabet styrkes, og jobmarkederne bør integreres mere, så det bliver nemmere at få job på tværs af rigsfællesskabet.

Der skal blandt andet arbejdes aktivt for:

- Gensidig fælles forståelse for kultur, sprog og historie blandt de forskellige befolkningsgrupper inden for rigsfællesskabet.

- Mere oplysning om rigsfællesskabet i det danske uddannelsessystem.

- Understrege vigtigheden af fokus på Grønland og Færøerne i public service.

- Styrke erhvervssamarbejdet mellem Danmark, Grønland og Færøerne samt arbejde for, at det bliver nemmere at få jobs på tværs af rigsfællesskabet.

Vores rigsfællesskab er helt unikt og skal bevares, det er i alles interesse. Vi skal have et stærkt fællesskab mellem Danmark, Grønland og Færøerne.

Derfor skylder vi også hinanden at føre en synlig og aktiv indsats for rigsfællesskabet.

Jeg glæder mig til at besøge fantastiske Grønland igen efter fire måneders besøg i Nuuk og Grønland i 2020, som var fyldt med mange megastore og fantastiske oplevelser.

Indlæser debat