Læserklubben lokker med skønne nordjyske fristelser

Et kloster med spøgelser og kunst - et fyr, som er flyttet - en rødspætteby og en helt naturlig ø. Læserklubben udforsker Nordjylland og Læsø 4.-5. maj

15. februar 2020, 05.33

Her har vi Jette Munk i en flot Læsødragt.

Læserklubben snupper en forårstur til det dejlige Nordjylland. Et herligt stykke Danmark, hvor både folkefærdet, naturen og dialekten er ret undervurderet.

Mandag 4. maj mellem klokken 6 og 7 samler bussen fra Skave Turistfart op i Silkeborg, Ikast og Herning. Undervejs nordpå serveres morgenkaffe og rundstykker og senere en frokostsandwich.

Vikinger, bisper og konger

Vores første besøg er på det velbevarede og restaurerede Børglum Kloster.

Beliggende på Børglum Bakke har stedet altid været et magtcentrum. I vinkingetiden lå her en kongsgård, idet de danske konger rejste rundt i landet uden fast bopæl. De forskellige kongsgårde fungerede som administrationscentre for varetagelse af kongens interesser og inddrog blandt andet skatter.

I middelalderen blev der oprettet bispesæde og kloster for præmonstatensordenen på stedet, som herefter var ordenens hovedsæde for dens klostre i Skandinavien. Efter reformationen i 1536 blev Børglum overtaget af Kong Christian III, som beslaglagde alle værdier og gjorde klosteret til et kongeligt len.

Hemmeligheder og historier

I årene 1669-1770 blev herregården solgt til privat eje til Peder Reedtz indtil famillien Rottbøll, som stammede fra Thy, overtog det i 1835.Stedet er stadig i Rottbøllslægtens eje og kører nu på sjette generation.

Med en kyndig rundviser skal vi opleve dette fantastiske sted med hemmeligheder, historier, kunstudstillinger, klosterkirke og hvad klostret ellers gemmer på. I den permanente udstilling finder vi blandt andet en enestående kopi af Bayeuxtapetet, der gennem broderi illustrerer slaget ved Hastings. Også kjoleudstillingen »kunsten at klæde sig« med mode igennem et helt århundrede, kan vi se her.

Herefter kører vi ud til kanten af Vesterhavet, hvor vi nyder eftermiddagskaffen ved det berømte fyr ved Rubjerg Knude. Fyret blev under stor mediebevågenhed flyttet cirka 70 meter ind i landet sidste år, da den barske, men vidundelige, natur på disse kanter må afgive mere og mere til havet.

Porten til Norden

Sidst på eftermiddagen kører bussen ind i rødspættebyen, Frederikshavn, som i folkemunde kaldes »den lille storby«, da byen er porten til Norden og et internationalt knudepunkt. Her indkvarterer vi os på Hotel Jutlandia - et hyggeligt hotel med udsyn over det pulserende liv på havnen og med byens centrum i »baghaven«.

Aftensmaden spiser vi på hotellet, hvor en to-retters middag/buffet serveres i restauranten. Får du lyst til en drink efter maden, kan du slå dig ned i hotellets pub, der byder på cocktails og ølsorter fra det meste af verden.

Livet på Læsø

Tirsdag efter et tidligt morgenbord tager vi morgenfærgen til Læsø, så vi har dagen på den skønne ø. Læsø er den største ø i Kattegat og beliggende mellem Frederikshavn og Göteborg.

Øen er nok mest kendt for sin saltsydning, der i dag er en velbesøgt turistattraktion, ligesom den udgør en central del af øens historie. Gårde med tangtage er også et af øens kendetegn.

Efter sejlturen på halvanden time er vi på øen, hvor lokalguiden venter os i sin bus. I løbet af de næste cirka fire timer får vi en gedigen rundvisning på hele øen. Vi kommer blandt andet til Byrum Kirke, Museumsgården, Østerby, Saltsyderiet og meget meget mere.

Ved Saltsyderiet holder vi en frokostpause - bestående af en madpakke med gode håndmadder fra den lokale købmand.

Aftenmenu på kroen

Klokken 15 skal vi med færgen retur til fastlandet og stopper ved St. Binderup Kro ved Års for at nyde en toretters middag i de historiske bygninger, der går helt tilbage til 1617. Efter en gennemgribende om- og tilbygning fremstår kroen i dag som en af Danmarks mest autentiske af slagsen med sin helt egen stemning og kendt for de gode danske retter.

Mellem klokken 21 og 22 er vi tilbage i hjembyerne efter to helt specielle dage på toppen af Danmark.

Prisen for denne tur med rigtig meget inkluderet er 1945 kroner for avisens abonnenter i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter er velkomne for 1995 kroner. Eneværelsestillæg på 450 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel i moderne langstursbus

Rejseleder hele vejen

Morgenkaffe og rundstykker

Frokostsandwich

Entré og rundvisning Børglum

En nat på Hotel Jutlandia

To-retter aftensmad på hotellet

Morgenbuffet

Dagstur til Læsø inkl. madpakke

To-retters middag på St. Binderup Kro.

Tilmelding til Læserklubben.

I den gamle klosterkirke på Børglum er der stadig gudstjeneste hver søndag. Foto: Benedicte F. Vin S. Løvendahl Rottbøll
Saltsyderiet er både en af Læsøs største turistattraktioner, men også en fungerende arbejdsplads.