Svar til præsident Zelenskyj

Udgivet:23. juni 2022, 12.14

Læsetid:2 minutter

Af Svend Aage Nielsen. Lars Murersvej 8 Ulfborg, forfatter og stifter af Kennedy Society

NATO Deres svar til danske journalister tirsdag 14. juni er vurderet af sagkyndige i Danmark til at kunne føre til krigsforlængelse og ende med en atomkrig. Derfor vil jeg spørge Dem: Hvorfor vil De have Ukraine med i Nato, når De som de nuværende Nato lande og Nato’s generalsekretær fører an i et brud på både FN- og Nato-pagten Artikel 1?

Artikel 1 lyder: »Deltagerne forpligter sig til som foreskrevet i De Forenede Nationers pagt at bilægge enhver international stridighed i hvilken de måtte blive indblandet, ved fredelige midler på en sådan måde at mellemfolkelig fred og sikkerhed såvel som retfærdigheden ikke bringes i fare, og til i deres mellemfolkelige forhold at afstå fra trusler eller magtanvendelse på nogen måde, som er uforenelig med De Forenede Nationers formål.«

Denne tekst tager stilling til, hvad man må gøre, også når man som land bliver udsat for en angrebskrig? Det er ikke som USA, Storbritannien og Danmark svarede igen på terrorangrebet 11. september 2001 - med Irak-krigen.

Den svarer ikke, at Ruslands angrebskrig mod Ukraine giver Nato ret til en stedfortræderkrig, der kan ende med en verdenskrig med atomvåben.

Den afgrænser retten til: At søge at stifte fred ved at ville våbenhvile. Den kan De opnå ved ikke at ville ind i et Nato, der handler stik imod sin egen pagt og FN-pagten.

Hvor længe vil De skubbe folk i Ukraine foran Dem i krig? Hvor længe vil De tigge efter flere våben i strid med Natos og FN’s formål?

Er det et mål for Dem at nå op på andre ulovlige angrebskriges ofre? Irak-krigens ofre blev langt større end Ukraines i øjeblikket, fordi Nato-lande her reagerede i strid med både Nato-pagten og FN-pagten.

Nu står Nato igen i en krigsforlængelse. Den kan udvikle sig til en storkrig - ja en verdenskrig med atomvåben. Da Nato’s generalsekretær og vor statsminister for få uger siden holdt pressemøde i København solede de sig begge i, hvad de har gang i - militært. Til trods for, at det strider mod Nato-pagten. 20. maj udtalte vor militærsagkyndige Peter Viggo Jakobsen til vort Kristeligt Dagblad: »Hvis Ukraine går efter at generobre alt, kan det føre til en begrænset atomkrig i Ukraine.«

Alligevel gentog Stoltenberg (Natos generalsekretær, red.): »Jeg tror, vi kan vinde krigen i Ukraine.« Trods Natos formåls grænser, har han siden 2014 villet vinde Krim tilbage. Dens overvejende russiske befolkning blev ulovligt givet til Ukraine af Khrusjtjov i 1954.

Præsident Zelenskyj søg dog freden efter næstekærlighedsbudet i 3. Mosebog: »Du skal elske din næste som dig selv.«

Indlæser debat