Mindeord: Mor var familiens samlingspunkt

Udgivet:11. januar 2023, 20.00

Læsetid:3 minutter

Alice Blauenfeldt Bjerg Sørensen, enke efter stifter af JBS, Jens Bjerg Sørensen, døde 2. januar. Foto: Privatfoto

MINDEORD Børnene Claus, Ulla, Ole, Lars, Inger og Lis skriver mindeord over Alice Blauenfeldt Bjerg Sørensen, Herning, der døde 2. januar 2023. Hun blev 97 år.

Som 12-årig kom vores mor, Alice Blauenfeldt Bjerg Sørensen født Blauenfeldt Nielsen, født 15. februar 1925. til Herning fra København.

Hun var datter af lokomotivfører P. C. Nielsen og Lytti Nielsen. Hun blev født på Frederiksberg, og omvæltningen fra det københavnske miljø til Midtjylland var stor for hele familien, som også talte lillebroderen Reidar Blauenfeldt Nielsen.

Trods den store omvæltning faldt Alice hurtigt til i det jyske, som hun tog til sig, og hvis værdier hun værdsatte hele livet. Den københavnske accent holdt hun dog fast ved.

Mors ungdomsår blev også kraftigt påvirket af indtrykkene af Anden Verdenskrig. »Den stjal en stor del af min ungdom,« har mor ofte sagt, og krigen satte sig dybe spor hos hende i mange henseender resten af livet.

Efter endt skolegang på Bethaniagades Skole kom Alice i lære hos Fusagers Boghandel.

Boghandler Fusager var jæger, og det var far også, så da en flok jægere samledes i gården bag Fusagers butik, fik de et godt øje til hinanden, og på den måde mødte Alice sin kommende ægtemand Jens Bjerg Sørensen, stifter af JBS, som var flyttet fra Vildbjerg til Herning lokket af mulighederne inden for tekstilbranchen.

Over årene voksede både fabrikseventyret JBS - og børneflokken. I alt seks børn kom til, og mens far tog sig af fabrikken, tog mor sig af hjem og børn, en arbejdsdeling de var enige om i gensidig respekt for hinandens arbejdsopgaver.

Vores forældre blev gift i 1946. De boede da på Silkeborgvej 47, hvor de første fire børn blev født.

I 1954 flyttede familien til Østre Kirkevej 10, hvor yderligere to børn kom til. Mor svarede med stolthed i stemmen, når nogen spurgte hende, hvor mange børn hun havde: »Jeg har seks børn - tre af hver!«.

Mor elskede huset og haven og livet i hjemmet, og det var derfor meget svært for hende at måtte sige farvel til sit dejlige hjem gennem 67 år og flytte til et plejecenter for halvandet år siden, da helbredet svigtede.

Mor var gennem alle årene et festligt samlingspunkt for hele familien. Hendes gæstfrihed var stor, hendes evner i køkkenet var velkendte, og hendes humør og smittende latter nød vi alle godt af. Mor havde en evne til på en humoristisk måde og med sin helt egen jargon at fortælle om stort og småt, så vi lå flade af grin og måtte tænke: Hvor kom den lige fra ...

Vi satte også pris på mors gæstfrihed på gården Pindvig i Skarrild, hvor familien mødtes til sankthans omkring et kæmpebål, og alle nød i særdeleshed sammenkomster i mors elskede sommerhus Kongeklitten i Søndervig.

Her tilbragte mor alle sommerferier, og det var et højdepunkt for os alle, når der blev inviteret på krabbekløer med hjemmerørt mayonnaise på vestterrassen.

Mange svømmeture i Vesterhavet blev det også til, for ikke at nævne gåture i området med sin elskede hund Buller.

At rejse er at leve! Og at rejse var en interesse, som mor og far var fælles om. Ferie- og kulturrejser til de fleste europæiske lande, laksefiskeri i Norge, men også oversøiske rejser til Kina, Japan, Afrika, USA, Australien, Sydamerika, Alaska ... Da far døde alt for tidligt i 1987 kun 67 år gammel, var mors rejselyst langt fra mættet, så hun aftalte rejser med hver af sine seks børn, ét ad gangen, destination underordnet, hun betalte, men som hun sagde:

»Jeg vil med«. Så på den måde har vi alle seks hsamlet uvurderlige minder om mange rejser med en veloplagt mor.

Mor holdt meget af glad musik. Hun elskede at lytte til koncerter med André Rieu og fra Mariehaven både i tv og live, og der blev altid skruet ekstra op for Elvis og Kim Larsen, når hendes barnebarn Martin trofast kom på besøg, ofte med en stor buket blomster.

Alice Blauenfeldt Bjerg Sørensen efterlader sig sine seks børn, alle bosiddende i Herning: Claus, Ulla, Ole, Lars, Inger og Lis, svigerbørn, 9 børnebørn og 11 oldebørn.

Æret være mors minde!

Indlæser debat