Standpunkt: Nu stikker det af - igen

15. december 2021, 10.51

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

»Det var egentligt sårbare, visiterede borgere, der tirsdag skulle have indviet vaccinationscentret i Terminalen på Godsbanevej i Herning. Men der gik noget galt hos Statens Serum Institut, som ikke fik sendt vaccine-invitationer ud til borgerne… Og så kunne hospitalets frontpersonale i stedet lade sig vaccinere.«

Således kunne man læse på forsiden af Herning Folkeblad, onsdag 6. januar 2021. Under overskriften »Nu stikker det af« skrev vi om, at vaccinecentret for første gang blev taget i brug.

Nu står vi her midt i december knap et år senere.

I en tilsvarende situation, men dog hvor de fleste af os i mellemtiden har fået første og andet stik vacciner i kroppen.

Det stikker igen bekymrende af med covid-19-smitte. Men heldigvis også bogstaveligt talt af med vaccinestikkene.

Danskerne anbefales at få tredje stik nu, og vaccinerne til alle over 40 år fremrykkes til 140 dage efter andet stik, fordi eksperter fastslår, at det både kan mindske smitten og graden af sygdommen.

Vi skal derfor vaccineres en måned tidligere end den oprindelige anbefaling.

Vi er i kamp mod tiden og den meget mere smitsomme omikron-variant, bliver det påpeget.

Sundhedsstyrelsen har et mål om at have vaccineret op mod 3,5 millioner danskere med tredje stik inden nytår.

Det er en kæmpe logistisk opgave, og vi må selvfølgelig væbne os med tålmodighed, mens centre, systemer, bemanding og så videre skaleres op til det nødvendige behov og får løst denne gigantiske opgave.

Pyt da også med, at vi skal vente en time eller mere i en online-kø for at få en tid, hvis bare det virker i den sidste ende. Den tålmodighed må vi have på fællesskabets vegne.

Men myndighederne skylder os i kampens hede altså også at sørge for, at det, de melder ud, rent faktisk også lader sig gøre. Så vi ikke spilder hinandens tid og skaber unødvendige flaskehalse eller spærrer for andre.

Hvis nu der havde været samklang mellem udmeldingen fra Brostøm og kompagni på pressemødet i mandags og de faktuelle muligheder i vaccine-bookingsystemet, så havde alle os, der viste sig alligevel ikke at kunne få en tid i mandags jo ikke unødvendigt belastet køen til tidsbestilling, som på tidspunkter mandag formiddag på vacciner.dk var på 125.000 borgere.

»Allerede nu kan man gå ind på vacciner.dk og booke tid, og man behøver ikke at vente på at få sin invitation i e-Boks,« havde det ellers lydt på pressemødet.

Men helt så nemt var det ikke. Noget var gået galt, og bookingsystemet var ikke klar til håndtere vaccineinteresserede borgere uden invitation.

Derfor oplevede alt for mange, at de efter meget lang ventetid i online-køen endelig kunne logge ind med NemID, men kun for at få at vide, at de ikke kunne booke tid, fordi de ikke havde fået en invitation.

Og så måtte man jo give op og vente på invitationen i e-boksen, som ellers ifølge Brostrøm ikke skulle være nødvendig i det ændrede setup. Eller som jeg endte med: ty til en vaccinetid hos egen læge.

Selvfølgelig skal vi have tålmodighed i den her enorme indsats, myndighederne skal orkestrere. Det synes jeg faktisk også, danskerne skal have ros for at have - både med tidsbestilling, vaccine- og testkapacitet.

Men i vores tålmodighed er vi altså også nødt til grundlæggende at kunne regne med udmeldingerne fra de myndigheder, som de fleste danskere i kampen mod covid-19 troligt forsøger at rette sig efter.

På gensyn her i Standpunkt på tirsdag 21. december, når det sidste husstandsomdelte Herning Folkeblad inden jul er på gaden!

Hvordan er dine erfaringer med tredje stik? Skriv din mening herunder:

Indlæser debat