112

Motorvejen var kortvarigt spærret: Mejetærsker brød i brand under høstarbejde

Brand & Redning MidtVest blev mandag aften kaldt til en brand i en landbrugsmaskine på en mark i udkanten af Herning

24. august 2021, 07.24

Foto: Holck-Photo

HERNING En del borgere lagde mandag aften mærke til en stor sort røgsky, der steg mod himlen i den sydøstlige del af Herning.

Røgen kom fra en mark på Knudmosevej, hvor en mejetærsker var brudt i brand i forbindelse med høstarbejdet.

Brand & Redning MidtVest blev kaldt til stedet cirka 20.30, hvor maskinen var i flammer og udviklede en del røg. Samtidig var ilden også begyndt at sprede sig til den omkringliggende mark.

- Maskinerne nu til dags er så moderne, at den fortalte føreren, at der var noget galt. Den nåede også selv at stoppe motoren, fortæller Peter Kristensen, der er indsatsleder ved Brand & Redning MidtVest.

Motorvej blev spærret

Mejetærskeren stod på en mark lige ved Messemotorvejen og på grund af røgudviklingen blev begge spor i vestgående retning på motorvejen spærret et kvarters tid, indtil brandfolkene havde slukket de værste flammer i den store maskine. Undervejs indløb der også flere meldinger til alarmcentralen, da mange bilister kørte forbi og så branden.

Ifølge Peter Kristensen var landmanden stort set færdig med at høste marken og kørte det sidste stykke, da uheldet indtraf.

Foto: Holck-Photo

Det er dog ikke helt ligetil at slukke en brand i en mejetærsker. Indsatslederen sammenligner maskinen med et mindre rækkehus.

Inde i maskinen var der cirka fire ton korn, som brandfolkene skulle have ud. Her måtte de skære hul i maskinen, før de kunne få skovlet al indholdet ud.

Kendte maskine og landmand

Folkene hos Brand & Redning MidtVest kendte faktisk både maskinen og landmanden fra tidligere.

- Vi var også ude ved samme maskine sidste år. Dengang nåede vi dog at tage det i opløbet, men i år gik den ikke længere, siger Peter Kristensen, som oplyser, at mejetærskeren ikke står til at redde.

Han har dog ros til landmanden og de øvrige folk på stedet, som fik ringet 112.

- De gjorde det, de kunne. De fik ringet til os og fik stillet sig på afstand, da de godt ved, at det kan være farligt med sådan en maskine med dieseltank og gummihjul.

Alt i alt var brandfolkene på stedet i godt tre timer, hvor de også hurtigt fik styr på de flammer der havde bredt sig til marken.

- Situationen var under kontrol lige fra ankomsten, fortæller indsatslederen og fortsætter:

- Landmændene er jo pressede og vil gerne have deres høst i hus, men der skete heldigvis kun materielle skader i forbindelse med branden.

Klik på flammen på kortet for at se mere: