Standpunkt: Vi skal stadig holde afstand og hoste i ærmet

1. december 2021, 10.27

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Det er 1. december. Ganske symbolsk, nu hvor vi har taget hul på julemåneden, lægger vi ud med en ordentlig omgang sne. Selv om sne skaber bøvl i trafikken og andet besvær, er det smukt og hyggeligt med sådan et hvidt lag sammen med alle lysene her i vintermørket.

Og vi trænger til noget hyggeligt i den her tid. Nu hvor vi igen er presset af stigende smitte og også en ny variant.

Efter så lang tid med covid-19 er der kollektiv metaltræthed i befolkningen, fordi corona stadig fylder så meget i samfundet og i folks liv og hverdag.

Det kan en omgang sne og julelys selvfølgelig næppe ændre, men jeg er sikker på, at vi har godt af lidt julestemning i en svær tid.

Selv om vi er corona-trætte, synes jeg generelt set, at danskerne på mange fronter undervejs i den fælles kamp mod covid-19 og smittespredningen har udvist stort samfundssind og har rettet ind efter myndighedernes anvisninger og opfordringer, selv når det var mest træls med forsamlingsforbud eller nedlukning.

Trods indsatsen og vaccinerne er smitten blusset op igen og skaber bekymring hos mange mennesker.

Men vi kæmper videre. Bliver testet, lader os vaccinere, viser coronapas for at komme på arbejde eller i byen, bærer mundbind de krævede steder og så videre og så videre.

Læs også
Standpunkt: Hold fast i debatlysten mellem valgene

Dertil er der alle de velkendte hensyn og hygiejneråd om blandt andet hyppigere håndvask, håndsprit, afstand og host i ærmet. Som vi efterhånden burde have fået helt ind under huden som det mest naturlige i verden.

Men det virker til, at mange hurtigt har glemt eller slækker på disse ellers forholdsvis ret simple former for indsatser, så snart smittetallene daler.

Og det skal vi ikke. For vi ved, at det virker mod spredning af smitte.

Blandt andet skal vi huske at lade være med at hoste eller nyse i hånden. For det er et ret effektivt middel mod smittespredning - også af andre former som eksempelvis influenza og forkølelse.

Også når det gælder afstand til hinanden i køer og butikker er der plads til forbedring.

Uanset om der er corona eller ej, så er der jo ingen grund til at stå oppe i nakken på hinanden ved kassen eller absolut skulle finde noget i den køledisk, hvor der allerede står en anden kunde og leder.

Jeg er klar over, at det ikke er lige populært hos alle at bede andre om at vise hensyn, og kald mig bare træls eller coronapoliti, når jeg gør det.

Men jeg vil hermed slå et slag for, at vi lige strammer lidt op på netop afstand til hinanden, brug af håndsprit, hyppig håndvask og host og nys i ærmet - for hinandens og vores egen skyld, så smitten får dårligst mulige betingelser for at sprede sig.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Indlæser debat