Det ældste hus i Herning

Hovedbygningen på Herregården Herningsholm er det ældste hus i Herning.

6. februar 2013, 11.11

Flemming Hansen. En del af Herningsholm Herregård er Hernings ældste hus.

Herregården Herningsholm er fra 1579, og dermed er hovedbygningen det ældste hus i Herning.  Historien rækker endnu længere tilbage, idet herregården står på tomten af gården Viig, der omtales tilbage i 1400-tallet. Herningsholms jorder har strakt sig vidt omkring, og mange gårde har hørt under herregården. En af de mest kendte er Laulund, der fortsat ligger på Silkeborgvej. Herning står på Herningsholms gamle jorder, og det meste af midtby er bygget på Laulunds jorder.

Omdrejningspunkt

Som herregård har Herningsholm været et vigtigt omdrejningspunkt for udviklingen. Den gamle landsbykirke hørte under herregården, ligesom det var fra Herningsholm, at initiativet til den første landsbyskole i 1734 kom. Periodevis har der været store fårehold under Herningsholms gårde, og derfor kan de tidlige spor af tekstilindustri også knyttes til herregården.

Lykken er dog lunefuld, og herremænd kan være ødsle, og den sidste adelige ejer frasolgte alle gårdene, men for godt 100 år siden var der dog fortsat en vis glans over foretagendet. Men så fulgte en ny periode med forfald, træerne blev fældet og ladegården nedrevet, alt sammen for at få rede penge.

Sommerrestauranter

I 1930erne overtog den lokale hotelejer, A. Gregersen, Herningsholm, og herefter fulgte en tid med sommerrestauranter og underholdning. I 1941 blev gården udlejet til Civilforsvaret, og efter flytningen til H.P. Hansens Vej var der en vis usikkerhed om herregårdens fremtid.

Ideen om at deponere Herning Museums omfattende Blichersamling til Herningsholm blev i 1970erne den vision, der skulle til for at redde bygningen og det flotte parkanlæg. En fond ejer i dag bygninger og park og man låner gerne herlighederne ud.