Fra Markedspladsen til ...

Udgivet:23. september 2022, 11.09

Læsetid:4 minutter

Kim Toft. Foto: Privatfoto

Af Kim Toft. Ny Møllevej 10 Herning

HOVEDLØS Ja, hvor flytter de socialt udsatte, der lige nu befolker Markedspladsen, hen, når den nye varmestue står klar i foråret 2023?

Avisartiklen om emnet i Herning Folkeblad 21. september gav ikke noget svar. Vibeke Larsen gætter i Folkebladet 21. september på, at Bethaniagade eller Markedspladsen bliver de heldige vindere, nu hvor beskæftigelsesudvalget har droppet at finde en fysisk placering til de socialt udsatte.

Som nabo til Markedspladsen har mig og min familie desværre selv opbygget en vis mængde erfaringer med de socialt udsatte, der kommer på Markedspladsen og den midlertidige varmestue. Og på den baggrund tror jeg desværre, at Vibeke Larsen får fuldstændig ret. Markedspladsen og Bethaniagade vil blive opholdsstederne for de socialt udsatte. De forsvinder jo ikke bare ved ansættelsen af to gademedarbejdere, som det er muligt at læse i Folkebladet. En nyhed, der som nabo til Markedspladsen skaber både glæde, undren og frustration.

For som nabo til den midlertidige varmestue, så kan jeg godt glædes over, at Herning Kommune faktisk forsøger at gøre noget for de socialt udsatte og samtidig forsøger at afhjælpe de gener, som de socialt udsatte skaber for de mange børnefamilier, der har have op til Markedspladsen. Vi kan som familie også finde en glæde i, at pilotprojektet sættes i gang relativt hurtigt, selvom generne fra varmestuen ikke er så udtalte i de kolde måneder.

Men det kan til stadighed undre mig, at al den information, vi som naboer får om den midlertidige varmestue, pilotprojektet og andet med relation Markedspladsen, bliver leveret til os via Herning Folkeblad. Information får vi som naboer intet af fra Herning Kommune til trods for, at Tommy Tønning 8. juni i Herning Folkeblad udtalte: »Jeg er ikke sikker på, at det har været godt nok. De (naboerne red.) skal vide, hvad vi foretager os. Det vil jeg følge op på.«

Den opfølgning er i hvert fald ikke nået ud til naboerne på Ny Møllevej, og flere af os går og tænker på, hvad der sker, når den midlertidige varmestue forsvinder. Forsvinder hegnet, der kom med den midlertidige varmestue op mod vores haver så også? Bliver bænkene genetableret rundt med stien? Spørgsmål har vi nok af - det kniber markant mere med dialog eller svar, som vi hverken får fra politiske udvalg eller en forvaltning.

Frustrationerne er der desværre flest af, når jeg læser om pilotprojektet. For når man som nabo kan læse, at de to nye gademedarbejdere »bliver ansat i almindelig arbejdstid«, ja så harmonerer det meget dårligt med de erfaringer, vi som naboer har gjort os med de socialt udsatte siden »Den Våde Høne« brændte. Deres opholdsmønstrer harmonerer dårligt med et 8 til 16-job, hvilket er er en af grundende til, at jeg er mere end skeptisk overfor pilotprojektets succes.

Samtidig frustreres vi som naboer over, at man politisk opgiver at finde en geografisk løsning, men håber, at to gademedarbejdere mellem klokken 8 og 16 kan gøre de udsattes gøren og laden tålelig for naboer i midtbyen. Det kan ærgre mig, at vi i Herning ikke kan være visionære og nytænkende, når det kommer til de socialt udsatte og deres naboer. Jeg har tidligere opfordret til, at man gentænkte Markedspladsen i en form, der gjorde pladsen attraktiv for alle beboere i Herning. En forskønnelse af en central plads i Herning med plads til den mangfoldighed af mennesker, der befolker bymidten. Jeg er bange for, at så længe man som socialt udsat kan »gemme sig« under træerne på den vestlige side af Markedspladsen, så vil de trække derhen som det oplagte alternativ til det sted, beskæftigelsesudvalget ikke har formået at finde til dem.

Ovenpå en politisk proces som Vibeke Larsen i Folkebladet beskriver med sætningen: »Jeg synes bestemt ikke, det er en proces, der klæder vores lokale demokrati,« så skal der fra min side lyde et enormt stort »held og lykke« til det ansættelsesudvalg, der nu skal i gang med at hyre de to gademedarbejdere. Jeg hepper og håber på, at I kan ansætte to gademedarbejdere, der kan gøre min frustration til skamme.

Samtidig ser jeg frem til, at Herning Folkeblad fortsætter med at opdatere naboerne til Markedspladsen med yderligere informationer og udvikling i sagen.

Det er som altid spændende læsning og desværre stadig vores eneste informationskilde, når det kommer til Markedspladsen.

Indlæser debat