Sparekniven bliver slebet

Forslag om besparelser fra tre stående udvalg

Udgivet:17. november 2022, 11.22

Læsetid:2 minutter

Vandkunsten ved rådhuset i Ikast bliver tørlagt, hvis et af mange spareforslag går igennem ved det kommende byrådsmøde. Foto: Mikkel Korsgaard Christensen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

IKAST-BRANDE Så skal de til det igen.

Sparekniven, der har ligger bagest i bestikskuffen, er fundet frem.

Den er blevet slebet og er nu klar til at skære lunser af det kommunale budget.

Der skal findes 40 millioner kroner, og øvelsen bliver naturligvis stadig mere vanskelig, desto flere gange, den er gennemført.

Opgaven er fordelt på samtlige stående udvalg, der har fået tildelt en fordelingsnøgle i forbindelse med besparelserne.

Der er tale om en bunden opgave, som hvert enkelt udvalg er blevet pålagt, men løsningen er på ingen måde blevet lettere af, at det i sin tid var et splittet byråd, der indgik forlig om næste års budget i Ikast-Brande Kommune.

Medlemmerne fra Det konservative Folkeparti og Fælleslisten står udenfor forliget, og det genspejler sig i samtlige udvalg, hvor der alle steder er et mindretal, der stemmer mod de foreslåede besparelser.

Alle spareforslag skal behandles ved det kommende møde i byrådet, hvor forslagene til besparelser skal vedtages endeligt.

Generelt kan man ud fra indstillingerne se, at det bliver betydeligt vanskeligere for diverse konsulenter at få opgaver i Ikast-Brande Kommune, og så vil det være ovre med den stille rislen af vand, hvis spareforslaget fra udviklings- og erhvervsudvalget stemmes igennem.

Her går et af mange forslag nemlig på helt at lukke for vandkunst. Det gælder blandt andet springvandet på Torvet i Brande, samt vandkunst i både Nørre Snede og Ejstrupholm. Og også damen med kvisten ved rådhuset i Ikast forbliver tørlagt. Her har man nemlig forlængst opgivet det rindende vand på Torvet, så her er ikke noget at spare.

Vandkunsten forsvinder

Slukningen for kommunens vandkunst giver 400.000 kroner i besparelse. Desuden er der foreslået besparelser på asfaltarbejder.

Alt i alt skal udvalget spare 2,5 millioner kroner.

Det er væsentligt mere end sparekravet til klima-, natur- og bæredygtighedsudvalget, der »blot« skal finde 161.000 kroner i besparelser.

Langt værre ser det ud i børne-, kultur- og fritidsområdet. Her havde medlemmerne i udvalget til opdrag at finde 15 millioner kroner.

Spareforslaget går på at spare knap 2 millioner kroner i området for dagtilbud. Det rammer støttetimer, og der bliver foretaget reduktion i budgetterne i daginstitutioner og dagpleje. På skoleområdet er en lukning af Blåhøj Skole og SFO vurderet til en besparelse på 2,8 millioner kroner.

Der er en ordentlig bunke forslag til besparelser. Det spænder lige fra lukning af Pakhuset i Brande til reduktion af budgettet til Stadome. Desuden foreslås det, at kommunens tilskud til foreningerne bag Aktiv Sommer forsvinder, og at tilskuddet til Unge Sangere skæres ned. Bevægelsesugen foreslås halveret, og elitetilskuddet til taekwondoklubben i Brande sættes ned.

Det er blot nogle få af de forslag, der er i spil.

Indlæser debat

Mere interessant læsning

Mest læste

Ikast-Brande Kommune

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere