Standpunkt: Dybt bekymrende forhold i Gødstrup

Udgivet:18. januar 2023, 09.06

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

2 måneder siden

I torsdags indledte vi i Folkebladet en række artikler om forholdene på akutafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup.

Lægerne på afdelingen har sendt et bekymringsbrev til hospitalsledelsen om den helt og aldeles uholdbare hverdag og situation, hvor der ikke er en forsvarlig bemanding.

Lægerne råber nu for alvor vagt i gevær, fordi situationen går ud over patienterne og risikerer at koste liv. Samtidig er personalet uforsvarligt presset.

Interviewet i Folkebladet i torsdags med talsmanden for afdelingens læger er skræmmende læsning. Om en afdeling, som en tredjedel af tiden er i »rød tilstand«, hvor patienternes behov for akut behandling overstiger afdelingens ressourcer. Om at afdelingens personale har så travlt, at patienter med livstruende sygdomme risikerer at dø i venteværelset. Om patienter, der må vente i ventende ambulancer, fordi de ikke kan komme ind på den overfyldte afdeling. Om patienter for eksempel med akut tarmslyng, blødninger i maven eller potentielle blodpropper, som bør tilses af en læge inden for et kvarter, men nogle gange må vente flere timer.

Læs også
<span>Risikerer at dø i venteværelset:</span> Pressede akutlæger frygter for patienternes liv <span>Risikerer at dø i venteværelset:</span> Pressede akutlæger frygter for patienternes liv
Læs også:
Risikerer at dø i venteværelset: Pressede akutlæger frygter for patienternes liv

Det skal vi naturligvis have frem i medierne og dermed offentligheden, så også de politisk ansvarlige for området - i regionerne og på Christiansborg - forstår situationens alvor.

For det her kan jo ikke blive ved.

Af hospitalsledelsens reaktioner på bekymringsbrevet og udtalelser i Folkebladet samme dag blev vi ikke meget klogere på, hvad der kommer til at ske på afdelingen, som i parentes bemærket jo oven i det hele skal spare 6,5 millioner kroner i år.

Ledelsen konstaterer, at den har »en dialog med lægerne på afdelingen« og arbejder på en »robustgørelse af akutområdet« uden nærmere at konkretisere, hvad det går ud på.

Læs også
Politisk top diskuterede Gødstrup-udfordringer Politisk top diskuterede Gødstrup-udfordringer
Læs også:
Politisk top diskuterede Gødstrup-udfordringer

Vi vil på Folkebladet gerne fremme den konstruktive journalistik. Hvor vi som en del af artikler og serier om problemstillinger og udfordringer også forsøger at pege på løsninger eller beskrive andres gode erfaringer, vi også på vores egn kan lære af.

Det vil vi også meget gerne bringe til torvs i vores artikler om akutafdelingen i Gødstrup.

Men vi må erkende, at der desværre ikke er ret mange løsninger eller gode erfaringer, vi kan fortælle om fra andre steder af landet.

De andre akutafdelinger i Region Midtjylland og i de øvrige fire regioner står med tilsvarende store udfordringer med for mange patienter til for lidt personale og penge.

Det bekræftes af den dækning, som medier som Jyllands-Posten og TV2 har taget op efter at have læst artiklerne i Herning Folkeblad om situationen i Gødstrup.

Læs også
<span>Læge om presset sygehus:</span> - Vi må alle hjælpe sygehuset <span>Læge om presset sygehus:</span> - Vi må alle hjælpe sygehuset
Læs også:
Læge om presset sygehus: - Vi må alle hjælpe sygehuset

Det bekræftede professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg også forleden i Folkebladet, da vi bad ham komme med bud på løsninger.

Han peger på, at der ikke findes nogen hurtige løsninger, der kan fikse de voldsomt mange problemer på både akutafdelingerne og det danske sundhedsvæsen generelt.

Han mener, at akutafdelingerne bruges forkert i vores sundhedsvæsen, og at vi ikke får løst det her, før vi har fundet den rigtige sammenhæng og opgavefordeling mellem sygehuse, kommunernes hjemmesygepleje og plejehjem samt de privatpraktiserende læger.

Det håber jeg, at man lytter til på Christiansborg, hvor man har det overordnede ansvar for sundhedsområdet, og hvor politikerne i al fald under valgkampen lovede løsninger og akut hjælp til et dansk sundhedsvæsen i knæ.

Læs også
<span>Professor i sundhedsøkonomi:</span> Flere hospitalssenge er en kortsigtet løsning <span>Professor i sundhedsøkonomi:</span> Flere hospitalssenge er en kortsigtet løsning
Læs også:
Professor i sundhedsøkonomi: Flere hospitalssenge er en kortsigtet løsning

Indlæser debat