Kameldyret trives i lavlandet: Et stykke af Andesbjergene i Kibæk

Får og geder forekommer tit i indhegnede områder nær beboelser. I Kibæk er der også tre alpakaer

26. juli 2021, 17.58

Kibæk ligger ikke i Andesbjergene, så disse tre alpakaer lever i en anden højde end deres artsfæller, som især findes i Peru. Foto: Henrik Lind Jørgensen

KIBÆK Sandfeldparken i Kibæk ligger knap 40 meter over havets overflade, så målt i meter både på den ene og anden led, er der langt fra Andesbjergene primært i Peru, hvor de fleste vildtlevende alpakaer lever.

Her trives de i mellem 3000 og 5000 meters højde, men som det ses i folden i Kibæk, kan de også sagtens være veltilpasse og græsgumlende, selv om nærmeste naboer er parcelhuse med fine haver samt en sø med blomstrende åkander.

Fra lama til kamel

På latin hedder alpakaen »vicugna pacos«, da den er i familie med den vildtlevende vikunja tilhørende kamelfamilien. Indtil for 20 år siden mente man faktisk, at alpakaen var nærmere beslægtet med lamaen, og derfor hed den »lama pacos«, men nyere dna-teknologi har afsløret familieskabet.

Alpakaen er betydeligt mindre end lamaen, og i modsætning til sin fætter i Andesbjergene, bliver alpakaen ikke avlet som pakdyr, men på grund af dens fine uld. Alpakauld bliver anvendt i strikkede eller vævede tekstiler som tæpper, sweatre, ponchos, frakker, sengetøj, tørklæder eller hatte og handsker.

I Danmark er der cirka 80 medlemmer af lama- og alpakaforeningen.

Flokdyr

En alpaka er et flokdyr, som ikke skal gå alene. Det er bedst, hvis den går sammen med artsfæller, men får eller geder er også mulige kammerater i folden. Faktisk går alpakaen fint sammen med de fleste andre dyr. Det kan også være gæs, æsler, mindre heste og kreaturer.

Selv om en alpaka ikke er i direkte familie med lamaen, minder dyrene om hinanden på mindst en måde. Når en alpaka føler sig truet, kan den finde på at spytte efter den formodede fjende. Det er dog ikke spyt, der kommer ud af dens mund, men ufordøjet maveindhold, der indeholder en del mavesyre. Det er ikke mindst ubehageligt at få i øjnene.

En udvokset alpaka har normalt en højde på mellem 80 og 100 centimeter, og den vejer mellem 50 og 85 kilo. Foto: Henrik Lind Jørgensen

Indlæser debat...