
Portræt: Far her gør klar til at lede Folketinget
Søren Gade er populær hos både vælgere og politikere. V-profilen har dog også et par sager i bagagen
Udgivet:13. november 2022, 09.06
Læsetid:3 minutter
Et bredt flertal af Folketingets partier bakker op om Søren Gade (V) som formand for Folketinget. Venstremanden har en lang fortid i dansk politik bag sig. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
4 måneder siden
POLITIK Det er måske et af de mest mindeværdige interview i dansk tv: Den daværende forsvarsminister, venstrepolitikeren Søren Gade, er i studiet hos tv-værten Clement Kjærsgaard.
Talkshowet ser tilbage på ugen, der gik, og i netop den uge i oktober 2009 dominerede bogen »Jæger - i krig med eliten« nyhedsdagsordenen.
Kort fortalt har Forsvarsministeriet forsøgt at hindre bogen, der er skrevet af en tidligere jægersoldat, i at komme ud. Dagbladet Politiken har imidlertid alligevel trykt den, og pludselig er en arabisk oversættelse dukket op på nettet.
Flere har dog mistanke om, at det er forsvaret selv, der står bag oversættelsen. Det afviser Gade blankt.
- Hvem får det konsekvenser for, hvis det viser sig, at du tager fejl?, spørger tv-værten.
- Far her. Jeg er jo direktøren for det hele.
Slidt ned som minister
Det citat har siden klæbet til Søren Gade, der nu efter alt at dømme skal til at sidde på en af dansk politiks mest prestigefyldte poster: formand for Folketinget.
Som forsvarsminister var han »direktøren for det hele«. Kendt for at være nede i detaljen og dybt optaget af de danske soldater.


Søren Gade fik flest stemmer af alle i Herning: Han ærgrer sig på partikollegers vegne - og vil kæmpe Hernings sag
I 2008 døde hans kone efter lang tids kræftsygdom og efterlod ham alene med to døtre. Tabet var ifølge Gade selv med til at forstærke hans medfølelse for soldaternes efterladte.
Ved folketingsvalget i 2007 fik han knap 24.000 personlige stemmer - i Venstre kun overgået af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Så det var en folkekær politiker, der i februar 2010 kastede håndklædet i ringen og trak sig fra politik. Søren Gade har siden åbent sagt, at han var slidt ned efter de seks år som forsvarsminister.
Jægerbogsagen kom nemlig oven på den såkaldte lækagesag, hvor Gades daværende rådgiver blev beskyldt for at have lækket oplysninger om, at det danske jægerkorps skulle udsendes til Irak. Politiet droppede siden sigtelsen.
I tiden derefter var han blandt andet direktør for Landbrug & Fødevarer, mens hans personlige liv var præget af et stort vægttab.
Det har han talt åbent om ved flere lejligheder. De 25 kilo, som han tabte sig på kun et halvt år, var hans døtres fortjeneste, har han sagt.


Søren Gade om at være i spil som Folketingets formand: Stolt over indstillingen
Stor vælgeropbakning
Trods flere års afvisninger af at ville vende tilbage til politik, stillede Søren Gade i 2015 igen op til Folketinget. Vælgerne gav ham et gedigent comeback med mere end 28.000 personlige stemmer.
Fire år senere tog Gade turen til Bruxelles for at sidde i EU-Parlamentet. Det mandat har han netop givet videre, efter at han endnu en gang er blevet valgt til Folketinget.
Denne gang satte knap 18.000 vælgere kryds ved Søren Gade, som blev den største stemmesluger i sin storkreds.


Bred opbakning til Søren Gade som Folketingets formand
Og på trods af at han kun lige akkurat er vendt tilbage til dansk politik, står Søren Gade nu over for at indtage den prestigefyldte post som Folketingets formand.
Et bredt flertal støtter ham, heriblandt Konservative, som Søren Gade på valgaftenen kritiserede for at have stillet med deres egen statsministerkandidat i stedet for at bakke op om Venstres formand.
Derfor giver partiets gruppeformand, Mai Mercado, ham et kontant råd med på vejen:
- Som formand for Folketinget er man formand for hele Folketinget, siger hun til Jyllands-Posten.
- Man skal være tillidsmand for alle, og derfor må den bulderbasse, som vi så på valgaftenen, også blive pakket væk.
/ritzau/