Læserbrev: Byrådsmøde hjemme i køkkenet - hvorfor ikke gøre det permanent?

3. april 2020, 12.31

Jacob Jensen. Foto: Privatfoto

BILLED Tirsdag aften prøvede jeg noget nyt. Der var nemlig byrådsmøde hjemme i mit køkken. Med dette mener jeg, at jeg fulgte med i dagens byrådsmøde over internettet.

Det var et spændende møde. Der blev behandlet alle mulige punkter - lige fra millioner til talentskolen, boliger på campingpladsen i Sunds, regnskab for de fem milliarder kroner, kommunen brugte i 2019, og så den triste sag om bydelsskolen på Holtbjerg.

Herning Folkeblad laver en udmærket dækning af byrådsmøderne, men grundet begrænset spalteplads, må avisen jo sortere meget i, hvad de vælger at dække, og hvem de vil citere. Det er derfor noget helt andet at høre hele mødet. Man kunne for eksempel høre Jørn Vedel sige: »Jeg er en lettet mand«.

Årsagen forstår jeg godt. Vedel var lettet over, at kommunen fik lavet et forlig i sagen om den ulovlige skole på Holtbjerg, inden man tabte sagen ved domstolene. Det havde jo været en pinlig en at få i landsnyhederne.

Det var også mødet, hvor et flertal, med Venstre i spidsen, valgte at give nogle ejendomsspekulanter lov til at bygge boliger på noget af campingpladsen i Sunds. Hvis man lyttede med, kunne man sågar høre Venstres lokale Søren Peder Jensen give sit besyv med; »Det er dejligt, at vi med disse boliger nu kan få nogle børnefamilier til Sunds«, sagde han. Tillykke med det resultat kære Sundsborgere. Jeg fornemmer bare ikke den store feststemning i Sunds og omegn.

Men det var rigtig dejligt at kunne gå rundt derhjemme og lytte til, hvad der sker i vores kommune og blive oplyst om holdningerne og forskellige nuancerede synspunkter.

I ren begejstring kontaktede jeg straks Venstres gruppeformand Anne Mette Bang Rasmussen og spurgte, om transmissionen ikke skulle gøres permanent. Fru Rasmussen svarede hurtigt tilbage, at hun nu mente, det ville blive for dyrt, og jeg kunne jo bare møde op i byrådssalen, hvis jeg ville overvære et byrådsmøde. Jo tak, men hvad med dem, der bor i Haderup, Sørvad eller Sdr. Felding. De har jo en halv times kørsel hver vej. Hvis man da er så heldig at have en bil ...

Jeg har skam været i byrådssalen, og der er ikke plads til mange tilhørere. Nej lad os da give alle adgang til at se, hvad der foregår - også de ældre og gangbesværede. Hvem kan have noget imod det? Jeg undersøgte efterfølgende, hvad TV-udstyret vil koste. Der er tale om en engangsudgift på cirka 100.000 kroner til en kamera-robot. Det smarte er, at systemet ikke skal betjenes af noget personale. Kameraet zoomer automatisk ind på den, der har ordet.

Jeg synes, det kunne være dejligt, hvis alle byrådsmøder blev sendt live og efterfølgende lagt på nettet, så borgerne selv kan gå ind og se mødet, når det passer ind i en travl hverdag. Herved kan borgerne få mere gennemsigtighed i den politiske andedam i Herning. Hvem kan have noget i mod det?? Hvad er det, vi ikke må høre?

Læs også
Ros til Herning Byråd