Pioner får fornem pris for at sætte tal på madspild

26. september 2019, 14.14

Områdechef i Landbrug & Fødevarer Klaus Jørgensen (t.v.) er blevet udnævnt til »Stræberen« for sit årelange fokus på at minimere madspild. Skulpturen »Stræberen« der er udført af billedhugger Torben Bøgh, er en vandre-skulptur, som han fik overrakt af sidste års Stræber - stifter og bestyrelsesformand i »Stop Spild Af Mad« - Selina Juul. Det er administrende direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, der formidler transaktionen. Foto: PR-foto

KLIMAPRIS På fødevarebranchens store branchedag, Fødevaredagen, blev områdechef i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen, tildelt prisen »Stræberen« for sin 13 år lange indsats mod madspild.

»Stræberen« er indstiftet af organisationen De Samvirkende Købmænd og gives til en person, der har udmærket sig i kampen mod madspild.

Klaus Jørgensen, var den første herhjemme, der satte fokus på madspildets omfang. Allerede i 2006 gennemførte han de første beregninger om husholdningernes madspild, hvilket gav startskuddet til en årelang kamp mod madspild.

Lige siden har han og Landbrug & Fødevarer haft fokus på madspild i form af undersøgelser, analyser, oplysningskampagner og stærke samarbejder med flere organisationer og aktører i hele værdikæden fra jord til bord.

Ikke i mål endnu

Klaus Jørgensen glæder sig over prisen:

- I begyndelsen var det svært at få omverdenen med på vigtigheden af at reducere madspild. Dengang i 2006 var konjunkturen på sit højeste, og der var ingen, der tænkte på at mindske madspild. Men for mig har det altid været vigtigt, at god, sund mad spises og ikke spildes. Der er fortsat et stort arbejde, der kan gøres for at mindske madspildet, så arbejdet slutter ikke her. Vi har gang i mange spændende projekter, der kan reducere madspildet endnu mere, fortæller han.

Fremragende indsats

Sidste års modtager af »Stræberen« var stifter og bestyrelsesformand for Stop Spild Af Mad, Selina Juul. Hun glæder sig over, at Klaus Jørgensen modtager »Stræberen« i år:

- Jeg ser meget op til Klaus Jørgensens eminente, faglige indsats, der altid har været i verdensklasse. Det er netop Klaus Jørgensens beregning af danskernes madspild, jeg så omtalt i medierne, der i juli 2008 gav mig inspiration til at danne forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Lige siden har vi haft et godt og tæt samarbejde. Klaus Jørgensen fortjener ros for sin mangeårige og fremragende indsats i kampen mod madspild, siger hun.