Midtjysk milliardærs firma er presset af stor gæld

Flyselskabet Nordic Aviation Capital har gjort Martin Møller fra Grønbjerg til milliardær. Nu skal en redningsplan sikre firmaets fremtid

31. juli 2020, 11.53

Martin Møller stiftede Nordic Aviation Capital i 1990. Foto: Ritzau Scanpix

CORONA Inden udbruddet af coronavirus havde erhvervsmanden Martin Møller, der stammer fra landsbyen Grønbjerg ved Ørnhøj, reddet på en bølge af succes.

Hans formue er på omkring 13 milliarder kroner, og pengene er skabt i flyselskabet Nordic Aviation Capital, som Martin Møller stiftede i 1990. Selskabet råder over 500 fly, som lejes ud til andre flyselskaber. Men efter coronavirus er den forretning gået helt i stå, og det presser nu økonomien i Nordic Aviation Capital (NAC).

Ifølge mediet Finans har selskabet indgået en aftale med sine kreditorer om at udskyde renter og afdrag på en milliardstor gæld i op til et år. Blandt kreditorerne er pensionsselskabet PFA, der har skudt tre milliarder kroner i NAC.

- Der er ingen tvivl om, at NAC står som en stærk aktør med stor succes, men kunderne, som leaser de her fly, er i kæmpemæssige vanskeligheder - stort set alle sammen, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank, til Finans.

Gæld på over 37 milliarder kroner

Martin Møller solgte godt halvdelen af sin virksomhed til kapitalfonden EQT i 2015. Det indbragte ham efter sigende omkring 10 milliarder kroner.

Han er dog fortsat medejer og en del af ledelsen, der har haft store ambitioner om yderligere vækst. Opkøbet af nye fly er skabt gennem et stort netværk af kreditorer. NAC har i dag hovedkontor i Irland, og ifølge avisen The Irish Times har selskabet en gæld på op mod seks milliarder dollars (37,6 milliarder kroner) fordelt på knap 100 kreditorer.

Som en del af redningsplanen har Nordic Aviation Capital fået tilført omkring 450 millioner kroner i egenkapital.

Den nuværende krise står i skarp modsætning til den lange stribe af rekordregnskaber, virksomheden har bag sig. Seneste regnskab bød på et overskud på en milliard kroner, og her var forventningen at tjene endnu flere penge i det aktuelle regnskabsår. Den forventning er med garanti ændret drastisk siden da.