Tillykke med 150 års dagen - og så nogle fakta om fjernvarmepriser

9. juli 2019, 12.00

Erling Askjær Jørgensen.

INDLÆG Dejligt med en (næsten) troværdig avis. Som 86-årig har jeg ikke fysisk mulighed for at deltage i festlighederne, som der var inviteret til med grillpølser og andet godt, men derfor kan man godt hver dag glædes over, at vi har vort eget Folkeblad her i Herning, hvor debatsiderne redigeres på fair facon, så alle meninger kan komme frem. Tak for dette, og tillykke med fødselsdagen.

Jeg har funderet meget over chefredaktørens indlæg 29/6 med overskriften »Byrådet må få tonen tilbage på sporet« og dette sammenholder jeg med artiklen på side 5 i Folkebladet 27/6 med overskriften »Varmepriser blandt landets laveste«.

Det var borgmesteren, Bo Lundgaard citerede for denne udmelding. Jeg er ikke i tvivl om, at borgmester Lars Krarup har sagt dette til Bo Lundgaard, men lidt research fortæller, at vel er der reduceret i det, vi pt. bliver afkrævet for vor fjernvarmeforsyning, men dette skyldes ikke en regulær prisnedsættelse, men at der bliver modregnet med det, man er pålagt at tilbagebetale til os forbrugere, i alt 170 millioner kroner.

Der er tilrettelagt efter, at beløbet tilbagebetales over årene 2018, 2019 og 2020 og følgelig bliver vi afkrævet reducerede beløb i disse tre år på grund af modregningen af det for meget opkrævede i årene før. Tilbagebetaling af tidligere for meget betalt kan ikke med rimelighed hverken med »god tone« eller troværdigt kaldes for prisnedsættelse. Derfor kunne en årsag til lidt frustration på et byrådsmøde måske være, at borgmesteren ligesom med sit postulat til artiklen 27/2 overfortolker, indtil borgmesteren synes det taler til hans fordel. Hvordan ser chefredaktøren på dette?

Da det daværende byråd i 2003 2004 solgte forbrugernes forsyningsværker, var salgsprisen 1.100 millioner kroner. Der blev modregnet i bloktilskuddet fra staten, således at det netto var omkring 800 millioner Herning fik ud af salget. Fakta er, at indtægten på netto 800 millioner til Herning Kommune foreløbig har kostet fjernvarmeforbrugerne 372 millioner kroner, som Eniig sugede ud af fjernvarme forsyningens kasse, og det er fakta, at når foran omtalte tilbagebetaling af 170 millioner er færdig når vi går ind i år 2021, så vil det, vi afkræves for fjernvarme, igen blive forhøjet. Det er det, som Leif Lund kalder, at fjernvarmeforbrugerne »bliver pelset«. Med frygt ser vi frem til, hvad varmen koster, når Verdo bliver ejer af vor varmeforsyning. Lars Krarup er ikke aktiv for at sikre lavets mulige fjernvarmepriser i Herning.

Der berettes om, at salget af forbrugernes forsyningsværker har medført, at Herning Kommune har kunnet udbygge i Ssømmehallen og har kunnet magte en masse andet godt. Det er lidt specielt, at udbygning af en svømmehal skal betales af fjernvarmeforbrugerne. Jeg ser tydeligt, at borgmester Lars Krarup, uanset tilbagekøbsret eller ej, absolut ikke ønsker at fjernvarmen skal leveres tilbage til forbrugerne, Men på trods af dette er fakta det, at når forsyningsværker direkte ejes af dem, der forsynes, bliver det altid netto billigst for forbrugerne, men billigst mulige fjernvarmeforsyning i Herning, synes ikke at være borgmesterens første prioritet.

NB, Hvad sagde George Orwell? Han sagde: »Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk hvad de ikke vil høre«. Og dette rammer nok på en del af borgmesterens vælgere.