Debat: Vi skal have atomenergi i hele EU - og det kan kun gå for langsomt

Udgivet:22. maj 2023, 11.31

Læsetid:2 minutter

Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og partifællen Jonas Pullich, der er kandidat til Europa-Parlamentet for VU, på besøg på et finsk atomkraftværk. foto: PR-foto

KLIMA Atomenergi er ikke bare grøn energi. Det er også den billigste form for elektricitet. Det er den mest stabile. Og så er den nyeste generation top-sikker. Så hvad venter vi på?

Det tillader vi os at spørge om, efter vi i sidste uge besøgte et atomkraftværk i Finland.

Vi så med egne øjne, hvor sikkert det er, hvor godt det virker, og hvilken stor ressource det er i den grønne omstilling. Finland forventer at være klimaneutrale allerede i 2035 på grund af atomenergi.

I EU har vi vedtaget et ambitiøst klimamål om klimaneutralitet allerede i 2050. Men det siger sig selv, at vi ikke kommer sovende til et klimaneutralt kontinent om mindre end 27 år.

Så lad os slå en ting helt fast: Hvis vi skal i mål, så er der brug for hele værktøjskassen i jagten på grøn energi. Ellers kommer vi simpelthen ikke i mål.

Den værste beslutning, Fru Merkel tog, var at lukke for Tysklands atomenergi. Det gjorde os nemlig dybt afhængige af russernes gas. Og det endte - som bekendt - i en reel energikrise, da Rusland invaderede Ukraine. Pludselig var energipolitik blevet sikkerhedspolitik.

I et stadig tættere europæisk samarbejde er det derfor enormt vigtigt, at vi har styr på energiforsyningen. Her er vi sikre på, at atomenergi skal indtage en nøglerolle. For selvom vi er gode til sol- og vindenergi i Danmark, opstår der et hul, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.

Forsyningssikkerheden er altafgørende. Derfor skal en stabil, CO2-neutral energikilde som atomenergi simpelthen ikke afskrives. For a-energi kan nemlig lukke hullerne, når vejret ikke arter sig.

Samtidig er der sket en helt vild udvikling i den nyeste generation af kraftværker. Sikkerheden med de nye reaktorer er i top. De kan ikke bruges til atomvåben. Og samtidig efterlader de langt mindre affald. Affaldet kan tilmed bruges til brændsel.

Det er fakta. Derfor tør vi godt sige: I må hjertens gerne stille de nye reaktorer på Asgers marker.

Og så fylder de ikke mere end en 40-fods container. Det betyder, at alle Odenses husholdninger kan blive forsynet med strøm fra en enkelt container.

Ikke nok med det, så er effektiviteten også skudt gevaldigt i vejret. Det bliver selvsagt langt billigere at producere og dermed også i sidste ende billigere for forbrugerne.

Fordelene ved a-energi kan ganske enkelt ikke ignoreres i jagten på grøn energi. Derfor ser vi atomenergi som en del af svaret på klimaproblemerne. Det kan selvfølgelig ikke stå alene. Vi skal fortsætte med biogas og sol, vind- og vandenergi. Men det er utopi at tro, vi kan komme i mål uden a-energi. Derfor er det på tide, at vi kommer videre fra 70’ernes »Atomkraft nej tak« og forholder os til den nye teknologi.

Indlæser debat