Standpunkt: Mener I pludselig ikke noget længere?

Udgivet:23. november 2022, 11.49

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Faste læsere af Standpunkt vil vide, at det for mig er en kilde til evig undren, at debatlysten hos politisk engagerede mennesker, kandidater og folkevalgte daler kraftigt mellem valgene.

Under valgkampene er der altid godt gang i debatten, meningerne og skrivekløen blandt dem, der gerne vil vælges - og hos dem, der gerne vil anbefale, hvem vælgerne skal stemme på.

Men så snart valget er ovre, skrumper mængden af politiske læserbreve i avisen og på vores nyhedssite markant.

Sådan er billedet også i år. I ugerne op til Folketingsvalget 1. november steg mængden af debatindlæg i Herning Folkeblad traditionen tro betragteligt.

Vi udvidede avisen med adskillige sider de sidste par uger for at få alle valgkamp-indlæg med inden valget.

Det var en god blanding af forskellige politiske budskaber og holdninger, mærkesager og kandidat- eller partianbefalinger - eller det modsatte. Og mange forslag til, hvad der skulle ændres eller videreføres efter valget. Alt sammen med til at gøre vælgerne klogere på kandidaternes og de mange partiers holdninger.

Nu er der gået tre uger siden Folketingsvalget. Og debatlysten er stilnet noget af, når det gælder om at lufte de politiske budskaber og løfterne om at ændre noget eller gøre en forskel.

Vi får heldigvis mange debatindlæg fra borgerne om emner, der optager dem - for eksempel kommunens besparelser, regeringssammensætningen, VM i Qatar og FC Midtjyllands resultater eller mangel på samme.

Det kniber til gengæld med indlæggene fra såvel ikke-valgte kandidater som valgte politikere til Folketinget - og også fra flere af medlemmerne i de lokale byråd, som ikke ligefrem overrender vores debatspalter eller -web mellem valgene.

Det undrer mig, at der efter en intens valgkamp og valgnat nærmest ikke er en dråbe mening tilbage om noget, som er værd at dele med andre.

Mener I pludselig ikke noget længere? Har I fra den ene dag til den anden ingen mening om noget, som burde komme i avisen eller på vores nyhedssite, så andre også kan få indsigt i det? Eller som kan rokke ved det eksisterende, som I under valgkampen gav udtryk for ikke at være helt tilfredse med?

Jeg synes, det er ærgerligt. Det er netop nu mellem valgene mindst lige så vigtigt - ja måske endda vigtigere - at få meninger og forslag frem. Fordi det kan være med til at flytte eller påvirke noget. Og skabe synlighed. Og debat. Og vel egentlig også kan forventes af vælgerne.

Der er langt større chancer for, at der nu og frem til næste valg - til Folketing, byråd eller regioner - kommer skub i sagerne via en konstruktiv debat, end der er i en løftepræget valgkamp, hvor fokus og forpligtelser er ganske anderledes end i den politiske hverdag.

Så herfra en stor opfordring om at fatte tastaturet og finde debatemner og synspunkter frem - ikke mindst mellem valgene.

Folkebladet stiller gerne både avissider og onlineplads til rådighed.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Indlæser debat