Kæmpe renovering: Ikast-par brugte coronatiden på at skabe drømmeboligen

I marts 2020 da corona-epidemien sparkede døren ind, købte Lisa Schurmann og hendes kæreste Christian Christensen et hus – et hus, som de blankt havde afvist så meget som at se på, men som endte med at blive deres drømmebolig

Udgivet:28. september 2022, 19.00

Læsetid:7 minutter

Af Louise Jensby
herning@herningfolkeblad.dk

IKAST Kom med inden for i Ikast: Fra »nej tak« til drømmebolig

Den vandskurede og hvidmalede bolig i Ikast er fyldt med planter og lys fra det øjeblik, man træder inden for. Men i stedet for de store åbne rum og hvidmalede vægge gemmer interiøret på hyggelige kroge og vægge besat med mørkere og anderledes materialer, end man måske ville forvente af et hjem anno 2022.

Foto: Mingo Photo

Boligen tilhører Lisa Schurmann, indehaver af modebutikken Miss Menelli i Ikast og hendes kæreste Christian Christensen, og siden de købte huset i marts 2020, har huset fra 1960’erne været igennem en gennemgribende renovering.

– Vi købte huset i marts 2020, overtog det 1. juli og flyttede ind 1. oktober, så det hele gik meget stærkt. Det pudsige var, at det gik fra et stort nej tak til så meget som at se på huset, til at vi i dag har fået vores drømmebolig, fortæller Lisa Schurmann, mens hun sidder omgivet af flere store planter på den udendørs, hævede terrasse, som ligger i forlængelse af køkkenet.

Parret havde længe set på hus, og under en fremvisning et andet sted gik mægleren til dem, og spurgte, hvad de egentlig søgte. Svaret var en original 1960’er bolig med kant og med udsigt.

Foto: Mingo Photo

– Så ved jeg lige, hvad I skal have, men huset er ikke til salg, sagde mægleren, og vi var begge meget spændte på, hvad han ville vende tilbage med, når han havde kontaktet ejerne, som nogle år tidligere havde luftet ideen om at sælge, siger Lisa Schurmann.

Mægleren holdt et møde med de potentielle sælgere, og det viste sig, at de var parate til at sælge huset. Men da parret hørte, hvor huset lå, meldte de meget klart ud, at der ønskede de ikke at bo.

– Mæglerens svar var, at vi i det mindste kunne komme og se huset, nu han havde gjort benarbejdet for os, og det gjorde vi, selvom det var med en vis skepsis, vi tog af sted til fremvisningen den dag, siger hun.

– Det var en kold og lidt regnfuld dag, hvor tingene ikke tager sig mest charmerende ud, men mægleren insisterede på, at vi startede udenfor, hvorpå han førte os om i haven. Med det samme vi drejede om hushjørnet længere fremme og så udsigten, kiggede vi bare på hinanden og sagde, at vi ikke behøvede se det indenfor, fordi vi tog det med det samme, fortæller Lisa Schurmann og smiler.

Og parret mente, hvad de sagde, for de købte huset samme dag.

Uventet udsigt og usædvanlige materialer

Ved huset har parret skabt fire forskellige terrasser, som hver har noget at byde på. Trappeterrassen er perfekt til afslapning og udsigten, og så er den spændende oppe fra huset. Fra husets højtliggende, overdækkede terrasse uden for køkkenet er der en smuk udsigt over marker og træer, og der er i det hele taget ret stille i betragtning af, at hovedvejen gennem Ikast løber ikke så langt derfra. Det er ifølge Lisa Schurmann husets bedste spot.

– Vi havde slet ikke set udsigten komme her på vejen. Når jeg kommer hjem og parkerer bilen, så får jeg et view gennem huset, hvor jeg med det samme kan se udsigten. Allerede der falder roen over mig. Selvfølgelig er det en bolig og et hjem, men der er også en smule sommerhusstemning over det, og vi har prøvet at skabe et udemiljø, som vi kan bruge hele året rundt.

Foto: Mingo Photo

Netop udsigten kombineret med husets detaljer som atriumgården, gjorde bare, at vi kunne skabe det miljø, som vi gerne ville have. Det vi har fået her, er et hus med sjæl og kant, og det kunne vi ikke have fået i en helt ny funkisvilla, siger hun, og tilføjer:

– Atriumgården midt i huset er for eksempel helt unik. Der er altid læ og lunt. Vores lille badmiljø med brus og spa er et hit, og vi betragter det som ren velvære at kunne bruge det hele året rundt.

Indenfor har parret næsten ikke rørt ved ruminddelingen i huset, men de har sat større vinduer i og lavet rummenes funktion om. Alle ideer og tanker er nogen, de selv har fået, og der har således ikke været en arkitekt inde over.

– Vi har simpelthen brugt det bedste af de materialer, der allerede var her, og så har vi selv bidraget med nogle lidt skæve materialer og løsninger. For eksempel er væggene i gangen beklædt med gamle skiferplader, der er pillet ned af en bygning i København. Vi fandt dem hos Fluesmækkeren i Skave, og der har vi været flere gang i løbet af processen.

Det parti han havde liggende, passede med, at vi fik én plade i overskud, så det var heldigt at der ikke gik nogle til under tilskæringen, fortæller hun.

Foto: Mingo Photo

Det er dog ikke kun i gangen, at væggene har et specielt look. I køkkenet og i stuen finder man vægge beklædt med varmvalset stål, som ifølge Lisa Schurmann er med til at give rummene blikfang og dybde.

– Jeg har tidligere brugt varmvalset stål som vægbeklædning i butikken, og det er med til at give rummene et råt look. Det er fjerde bolig, vi laver om, så selvfølgelig har vi noget erfaring, men først og fremmest har huset egentlig vist os vejen i forhold til, hvad der passede bedst hvor. Vi ville gerne give huset et newyorkerpræg, og det har det fået via fire newyorkerdøre, som skal signalere, at man må gå alle steder i stedet for at møde en lukket dør, siger hun, og fortæller videre, at hendes egen favoritvæg er en rå murstensvæg, der er lavet af mursten hentet i Odense.

Foto: Mingo Photo

Igen er løsningen bevidst anderledes for at skabe nogle spændende detaljer og noget varme i huset, som stort set ikke har nogen hvide vægge.

– Jeg er stolt af, at det hænger så godt sammen her, uden at materialerne ville kunne stå sammen i hvilken som helst bolig. »

Gamle trælofter og varmvalsede stålvægge hænger ikke som udgangspunkt sammen, men det gør det her, og det er det, huset kan, siger Lisa Schurmann.

Medfødt kreativitet

Lisa Schurmann har i mange år arbejdet inden for modebranchen, hvor trends hurtigt kommer og går, og noget tyder på, at det er noget, som både hun og partneren befinder sig godt med.

– Jeg er født kreativ, og jeg har en skæv hjerne i den retning. Jeg kan altid finde en løsning, og jeg ser det som en medfødt gave. Det er ikke noget, jeg tænker over, eller har læst mig til. Kommer I igen om et år, så har vi sikkert lavet om igen. Vores allerbedste weekender er, når vi laver noget til vores egen tilfredshed, og det holder ikke op, siger hun og tilføjer:

– Vi er et super godt par også i den henseende, for jeg er den kreative, og kaster bolde op i luften hele tiden, og Christian er god til at gribe dem. Derudover er han en pissedygtig håndværker, og han har altid jahatten på, når jeg kommer med en ny ide. Kogt helt ned er kodeordet for mig grønne planter, i forhold til at have et dejligt hjem. Det giver liv i huset, og med alt det grønne og de skæve materialer har vi skabt en bolig for to, som bliver brugt 100 procent, på trods af at vi har mere end 300 m2, og det er fordi, det er indrettet til at være en helhed, siger hun.

Foto: Mingo Photo
Foto: Mingo Photo
Foto: Mingo Photo
Foto: Mingo Photo

Indlæser debat