Kreative Via-fag trodser tilbagegangen

Flere vil læse hos Via i Herning, men færre på sygeplejerskeuddannelsen

Udgivet:06. juli 2021, 11.11

Læsetid:2 minutter

Flere studerende har valgt Via denne gang. Foto: PR-Foto

UDDANNELSE Via University College har modtaget i alt 18.439 ansøgninger til de flere end 40 professionsuddannelser, som ansøgerne kan vælge imellem. I alt har 8185 ansøgere valgt at sætte en af Via-uddannelserne øverst på deres liste over drømmeuddannelser, og det er på niveau med søgningen i 2020.

Vias uddannelser i Herning har samlet modtaget 9,5 procent flere ansøgninger sammenlignet med sidste år, heraf har 8,3 procent flere valgt studiebyen Herning som førsteprioritet.

Fremgangen skyldes særligt design- og businessuddannelserne, der havde ansøgningsfrist 15. marts og derfor hører til i kvote 2. Professionsbacheloren i skat oplever en lille tilbagegang med 17 førsteprioritetsansøgninger i år mod 22 sidste år.

På sygeplejerskeuddannelsen er der en mindre tilbagegang i forhold til sidste år. Uddannelsen i Herning er en såkaldt uddannelsesstation, hvor de studerende tager halvdelen af uddannelsen på Vias campus i Herning og den resterende del på Campus Holstebro. I år har 33 indtil videre valgt Herning som førsteprioritet, mens det lød på 50 sidste år. Der kan dog komme et par studerende mere til henover de næste dage, når de endelige tal for uddannelsesstationerne løber ind.

Fald på velfærdsuddannelser

Det er en generel tendens i regionen, at færre søger ind på velfærdsuddannelserne i regionen. Mens langt de fleste uddannelser i VIA har modtaget flere ansøgninger, end der er studiepladser til, oplever flere af de fire store velfærdsuddannelser - sygeplejerske-, socialrådgiver-, lærer- og pædagoguddannelserne - nemlig en markant nedgang i antallet af førsteprioritetsansøgere.

- Det bekymrer mig, at det stadig ikke er lykkedes at få flere unge til at vælge en af de fire store velfærdsuddannelser. Vi står med et kæmpe samfundsproblem i 2030, hvor prognoserne viser, at vi kommer til at mangle 35.000 velfærdsansatte i Danmark, så vi har en udfordring, som vi skal finde løsninger på sammen med både kommunerne, regionerne og ikke mindst politikerne. Og det haster, siger Harald Mikkelsen, rektor på Via University College.

Uddannelsen til sygeplejerske udbydes i seks byer i Region Midtjylland, og samtlige steder er ansøgningstallene for nedadgående. I alt har 10,4 procent færre søgt sygeplejerskeuddannelsen som deres førsteprioritet. I Horsens er tallet hele 28 procent lavere..

Et bredt flertal af Folketingets partier har netop vedtaget en udflytningsreform, der betyder at 60 procent af pladserne på velfærdsuddannelserne skal ligge udenfor de store byer. Ifølge rektor Harald Mikkelsen bakker Via naturligvis op om reformen, men han er bekymret for de tomme stole uden for Aarhus.

- Vi har under de politiske forhandlinger forsøgt at råbe politikerne op med det faktum, at vi ikke mangler studiepladser i de mindre campusbyer -vi mangler studerende. Og det bekræfter ansøgertallene desværre igen i år, siger han.