Populær læge fylder 75 år

Jan Kielmann har fødselsdag i dag

7. april 2021, 11.22

Tidligere Ejstrupholm-læge Jan Kielmann på »hjemme­bane« i de svenske skove. Han fylder 75 år i dag. Foto: Privatfoto

EJSTRUPHOLM Jan Kielmann, tidligere praktiserende læge i Ejstrupholm, fylder 75 år i dag, onsdag 7. april.

Han stammer fra Fredericia, og allerede i gymnasietiden fik han interesse for lægefaget.

Grunden til, at han havnede i Ejstrupholm, var et praktikophold hos Inge og Christian Andreasen, der i 1969 praktiserede i byen. Under de fortsatte studier holdt han kontakten med læge-parret ved lige og bød af og til også ind på weekendvagterne.

Der var en tid, hvor den praktiserende læge i sognet var til rådighed hele døgnet. Det forventedes, at lægen var i konsultationen klokken 8 om morgenen, og den sidste patient gik klokken 17.

Midt på dagen var lægen på sygebesøg: Han kørte rundt i sognet og besøgte syge, der ikke kunne komme i klinikken. Ikke alle havde dengang bil. Om natten kunne man selvfølgelig ringe til lægen, hvis man følte sig dårlig. I weekenden kunne lægen være heldig, at der var en kollega at skiftes med, så det måske kun blev hver anden eller tredje weekend, man skulle have vagt.

Hurtigt ude med nål og tråd

Jan Kielmann kom til Ejstrupholm i begyndelsen af 1970’erne.

I 1977 blev han kompagnon med Inge og Christian Andreasen. Hurtigt blev den »unge« læge en meget afholdt og respekteret læge i sognet. Hurtigt rykkede han ud, hvis der var sket et uheld. Med nål og tråd klarede han mange skader, uden at patienten skulle den lange vej til Vejle, Herning eller Horsens. Men først og fremmest var det Jan Kielmanns empati og sociale forståelse, der vandt respekt.

Med årene udvidedes lægehuset i Ejstrupholm, Inge og Christian gik på pension, og nye læger kom til, men alligevel var der mange, som gerne helst ville ind til den »gamle læge«.

I 2010 valgte Jan Kielmann at gå på pension. Lægehuset i Ejstrupholm videreføres i de gamle lægers ånd, med respekt for stor faglighed, men ikke mindst med empati i omgangen med patienterne.

Nordisk hjerte

Jan Kielmann har altid haft sit hjerte i Norden.

Mange ferier har han tilbragt i Lapland og Sverige. Han og hans kone, Kirsten, har da også besluttet at nyde deres otium i et hus langt ude i de svenske skove.

Parret har tidligere boet på den gamle skole i Frisbæk mellem Hampen og Nørre Snede.

Indlæser debat...