DET ER DIT VALG - KV21

Hvorfor skal Gødstrups nye bydel være så ensformig og kedelig?

12. november 2021, 09.59

Ernst B. Knudsen. Foto: Pr-foto

BYUDVIKLING Onsdag 3. november kunne vi her i bladet læse om Gødstrups kommende bydel. I den forbindelse var der et billede af Aalborg-virksomheden Calums plan over området. Tanken er, at bydelen skal bestå af rækkevis af ens huse. Ikke mindre end 1800 boliger skal der være i Calums plan i Gødstrup.

Jeg fatter ikke, at man foreslår så ensformigt byggeri. Når man ser på det midterste område af den østlige del, består den af ni rækker af ens rækkehuse. Disse ligger på en flad mark uden afvekslende natur. Grundplanen ligner nærmest noget fra en kaserne eller flygtningelejr.

Jeg er naturligvis med på, at planen er, at det skal kunne bygges rationelt og billigt, men tænker man her på den enkelte lejer, eller på størst mulig fortjeneste til bygherren? Det er da udmærket, hvis bygherren tjener på byggeriet, men jeg tror bygherren skulle overveje at bygge noget mere spændende og afvekslende byggeri, idet det på langt sigt vil blive mere værd.

Læs også
Mere end 3000 boliger, hotel og dagligvarebutik: Kommende Gødstrup-bydel vokser
Abonnement

Et eksempel på, hvordan man kan lave afvekslende byggeri, er bydelen Sønder Lindbjerg/Østertorp i Gjellerup. Her er både store parcelhuse og klynger af forskellige rækkehuse, overvejende i to etager. Her er vejene ikke lige, og der er mange små torve/vendepladser. Hvis man kommer fra denne dejlige bydel, kan man både være direktør og arbejder.

Modsætningen hertil er boligblokkene i Gullestrup og Holtbjerg. I Gullestrup blev der dog i 2010 udført en stor handlingsplan til mere end 130 millioner kroner for at renovere det store byggeri. I den forbindelse blev der nedrevet et par boligblokke, for at byggeriet ikke skulle være så ghettoagtigt.

Nu skal også syv boligblokke i Gellerupparken ved Aarhus rives ned for at slippe af med ghettopræget. Si-ger det ikke noget om, at man ikke skal bygge ensformigt byggeri?

I diametral modsætning til Gødstrup har vi de små landsbyer omkring Herning. Vedrørende landsbyernes udvikling, er der ikke så meget forståelse fra formanden for Byplanudvalget, Ulrik Hyldgaard.

Jeg har med interesse fulgt den tidligere venstremand og nuværende kristendemokratiske byrådskandidat Charles Damholts indlæg, som jeg langt hen af vejen er enig med. Det er da mærkeligt, at Ulrik Hyldgaard vil afvise, at Haunstrup måtte få nogle ekstra byggegrunde, fordi der ligger tre privatejede grunde i Haunstrup. Hvad betyder tre eller otte grunde i Haunstrup mod Calums 1800 boliger og Axner Ejendoms 1500 boliger i Gødstrup?

Det er dog ikke kun Borgerlisten og jeg, der er træt af de mange ens rækkehuse, der skyder op.

I Silkeborg kritiserer S og SF med udvalgsformand, Hans Okholm, i spidsen de ensformige og kedelige rækkehuse, der ifølge de to partier er ved at tage overhånd.

Man skal ikke plastre en hel mark til med ens nybyggede boliger, men fremhæve det individuelle præg, med områder af natur, vand og rekreative områder. I Borgerlisten vil vi gerne fællesskabet og landsbyernes individuelle kulturelle præg.

Indlæser debat