Debat: Hvor går grænsen for Kunstnerisk frihed?

Udgivet:20. marts 2023, 12.12

Læsetid:1 minut

Peter Langborg. Foto: Privatfoto

3 måneder siden

KUNST Professor og billedhugger Bjørn Nørgård udtaler i forhold til dommen over Ibi-Pippi, at »det skurrer i ørerne, når en kunstnerisk handling bliver straffet af staten« og »det virker umiddelbart fremmed, at nogen herhjemme bliver straffet for noget, de selv mener, er en kunstnerisk handling«.

Umiddelbart synes udtalelserne at bevidne, hvor kort der er fra høj intelligens (professor) til det stik modsatte - en som betegner hærværk som kunst.

Hvis man bare selv kan bestemme, hvad der er kunst, hvor er vi så henne? Der hvor den, som begår indbrud, gør det som en kunstnerisk handling. Den, som voldtager, gør det som en kunstnerisk handling. Den som dræber, gør det som en kunstnerisk handling.

Det er jo fuldstændig sindsygt, men samtidig fortæller det egentlig meget godt, hvad disse såkaldte kunstnere betegner sig selv som: Nogle som overhovedet ikke er underlagt love og regler, men kan gebærde sig, som de selv ønsker, uden at det omkringliggende samfund skal blande sig.

Godt at virkeligheden er en anden, selvom de langt hen ad vejen får lov til det, og endog til tider med tilskud fra den store stat. »Kunstner« og tidligere institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld har fået støtte fra Statens Kunstfond til at udstille den af hende selv ødelagte gipsbuste af Frederik V, som hun i efteråret 2020 selv kylede i havnen.

Måske er det på den baggrund forståeligt, at de bliver forvirrede over, hvor grænsen går for deres galskab.

Indlæser debat