Gassen er gået af ballonen

13. september 2021, 12.59

Jacob Bach Jensen. Foto: Tom Laursen

INDBYGGERE For nogle år siden var Herning en vækstkommune. Nu har vi nettofraflytning. Det betyder, at vi afleverer flere indbyggere til de andre kommuner, end vi modtager. Falder befolkningstallet så? Nej, for heldigvis bliver der født flere, end der dør. Sidste år steg befolkningstallet med bare 0,1 procent. Jeg har tjekket udviklingen her i 2021, og der er ingen tegn på bedring. Hvorfor er det vigtigt med vækst? Jo, det er det fordi, at vores befolkningssammensætning er ved at ændre sig. Frem mod 2032 vil antallet af pensionister stige med omkring 4300 personer. I samme periode vil antallet af 40-59-årige falde med fem procent.

Vi har med andre ord behov for at tiltrække nye skatteydere, til at forsørge det stigende antal ældre. I Borgerlisten vil vi gerne rette fokus mod de 16.000 personer, der hver dag pendler ind i vores kommune for at arbejde. Dem skal vi arbejde målrettet på at tiltrække, så vi kan få nogle skattekroner i kassen.

Der er nogle politikere, der prøver at feje problemerne ind under gulvtæppet. Se på alle de byggegrunde vi sælger, lyder det. Ja - der bliver bygget en del i Snejbjerg, Tjørring og Lind. En af årsagerne er, at boligsammensætningen ændrer sig. Fremover bliver der flere enlige og flere par uden børn, imens antallet af husstande med børn vil falde. Der skal med andre ord bygges flere huse, da vi fremover bor mere hver for sig.

Man glemmer også at fortælle befolkningen, at vores landsbyer og landområder skrumper. Siden 2008 er der forsvundet 1000 indbyggere i landområderne.

Hvad gør kommunen for at skabe vækst her? Ja, man er i hvert fald ikke begejstrede for at udbyde byggegrunde. Det er en kendsgerning, at der ikke er én eneste byggegrund i Fasterholt, Feldborg, Gullestrup, Haunstrup, Karstoft eller Timring. Er der en skjult dagsorden?

Skolen i Skarrild står til at miste 32 procent af elevgrundlaget frem mod 2032, og meget bedre er det ikke i Timring og Arnborg.

Herning har landets 7. lavest udgifter til folkeskolen. Børnehaverne har en af landets dårligste normeringer, og andelen af pædagoger er lav. Budgetterne på ældreområdet er stille og roligt blevet udhulet. Hvis vi skal op på det samme serviceniveau som vores naboer i Silkeborg og Viborg, vil det kræve en budget-tilførsel på 100 millioner. Tænk lige over det!

Til gengæld vil vi gerne bruge mange penge på talentbørn. Er det sådan, der skal prioriteres?

Silkeborg er en kommune i fremgang. Her vokser indbyggertallet hvert år med 1000 personer. Hernings indbyggertal står i stampe.

Der er mange, der pendler til Herning for at arbejde. Men det er meget vigtigt, at folk igen får lyst til at bo og betale skat i Herning. Det vil jeg gerne arbejde benhårdt på.

Vi skal have skabt en kommune i vækst og balance.

Indlæser debat...