Var Erik Scavenius landsforræder?

Forfatter fortæller om den forkætrede danske politiker fra besættelsestiden

14. februar 2020, 17.04

Birgithe Kosovic har skrevet bogen »Den inderste fare« om Erik Scavenius. Foto: pr-foto

ikast I anledning af 75-året for Danmarks befrielse holder Ikast Slægts- og Lokalhistoriske Forening på tirsdag et møde med fokus på en af de mest forkætrede personer fra besættelsestiden, nemlig Erik Scavenius. som optrådte både som udenrigsminister og statsminister.

Mødet foregår på Ikast Bibliotek.

Aftenens foredrag bliver leveret af forfatter og journalist Birgithe Kosovic, som for nylig deltog i en af tv-udsendelserne om Frederik IX. Med udgangspunkt i sin anmelderroste roman »Den inderste fare« fortæller hun om personen Erik Scavenius, men især om hans rolle under besættelsen.

Bogen har i 2018 modtaget Politikens Litteraturpris.

Rejser centrale spørgsmål

Erik Scavenius var som nævnt leder af regeringen under besættelsen og har i manges øjne været danmarkshistoriens største landsforræder.

Ud over at analysere Erik Scavenius’ personlighed og private baggrund rejser Birgithe Kosovic en række centrale spørgsmål med hensyn til hans rolle og motiver: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man opgive for friheden? Hvad er underkastelse i forhold til fjenden?

Birgithe Kosovic, som ledsager sit foredrag med billeder, vil fremlægge tanker om, hvad han ville sige i dag - både som politiker og som menneske.

Foredraget henvender sig til både litterært og politisk historiskinteresserede.