Standpunkt: Vi bringer en genudsendelse: Cyklister i gågaden er stadig irriterende

15. juli 2020, 09.34

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Sommerugerne er som bekendt højsæson for genudsendelser af gamle programmer i tv. Tag bare programoversigten for i dag. Den byder blandt andet på - for hvem ved hvilken gang - otte år gamle »Guld på Godset«-programmer og endnu ældre »Hvem vil være millionær«-programmer fra Hans Pilgaards værtstid.

Mon nogen ser det?

Nå, men tv-stationerne skal da ikke være ene om at genudsende sådan en sommeronsdag i juli.

Selv om genudsendelser er en sjælden avisdisciplin, har jeg faktisk tænkt mig at ty dertil her i Standpunkt i dag. I al fald når det gælder budskabet.

Jeg ved ikke, om det overhovedet virker at genudsende og gentage det. Men ud skal det endnu engang: Gågaden er ikke en cykelbane.

Det er irriterende og generende, at der stadig er folk, som partout skal cykle slalom i gågaden ind mellem andre mennesker, gadevarer, hunde og klapvogne. Stå dog af og træk. Eller kør en anden vej, hvor man må cykle hele tiden.

Forleden sagde jeg meget højt »GÅgade« til en forbicyklende kvinde ud for Handelsbanken.

Det kunne jo være, at hun i farten havde glemt, at hun ikke måtte cykle der. Men hun havde ørebøffer på, så hun var dejligt fri for at kunne høre mig og ilede videre og var tæt på at køre en sagesløs hund i snor over.

Jeg er egentlig ikke så vild med, at jeg eller andre skal gå og lege politi eller korrekse andre mennesker.

Men nogle gange bliver det bare for provokerende og for farligt at være vidne til cykelløb i gågaden.

Og desværre er der stort set aldrig en politibetjent på gaden, selv om det sikkert nok kunne have en præventiv effekt, hvis lovens lange arm lige løftede et advarselsbryn eller udskrev nogle bøder.

Ellers ved jeg ikke, hvordan vi får stoppet det her fænomen, som desværre ikke er nyt. Det er folk i alle aldre, der gågade-cykler - også nogle, der er i mere end deres bedste alder, og som da er voksne nok til at burde vide bedre. Tillad mig at minde om, at cykling i gågaden uden for de tilladte tidsrum altså hverken bliver bedre, mindre farligt eller mere lovligt af, at man er pensionist.

Desværre ser det desuden ud til, at dem, der insisterer på at cykle i gågaden i de perioder, hvor de generer flest mulige, selv bliver lidt gnavne af egen opførsel. De ser i al fald ret sure, irriterede og sammenbidte ud, når de kommer cyklende mellem fodgængere og tøjstativer og nok fornemmer, at alle andre synes, det ville være bedre at stå af og trække.

Men det er så nemt at kurere.

Her følger opskriften på en god kur mod surhed, når man nu alligevel er i midtbyen:

Lad cyklen stå, gå ned i Bryggergade og kig lidt på de spruttende springvand, som sender vand op i luften i forskellige intervaller og styrker.

Hvad de kan skabe af underholdning og morskab for børn og firbenede vandhunde - og alle, der stopper op og kigger på - er næsten ikke til at beskrive. Det skal opleves.

Så garanterer jeg til gengæld, at smilet kommer frem - og lysten til at give sig tid til at opleve og nyde bylivet, handlen og de mennesker, der hygger sig i gågaden.

God sommer!

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk