Borgmesteren løftede sløret for den »nye« sten

Det var en vindomsust onsdag eftermiddag, da borgmesteren lagde vejen forbi Vind for at være med til at fejre byens jubilæum

Udgivet:01. juni 2023, 10.57

Læsetid:3 minutter

Herning Kommunes borgmester, Dorte West (V), var onsdag 31. maj til indvielse af den nye Vind-sten i Vind. I anledning af byens 100-årsjubilæum er blevet mejslet yderligere en række årstal på stenen, der ellers blev leveret til byen i anledning af byens 50-årsjubilæum. Foto: Jan Briks Kjærside

Jan Briks Kjærside
Journalist

4 måneder siden

VIND Det var den daværende borgmester i Trehøje Kommune, Richard Saaugaard (V), der for 50 år siden løftede sløret for den tre ton tunge sten, der står på hjørnet af Tyttebærvej i Vind, og som indtil for nyligt havde inskriptionen; »Vind by, 1923-1973«. Nu - 50 år senere - er det så borgmesteren fra en noget større kommune, Dorte West (V), der denne onsdag - sammen med byens børn - stod for at løfte sløret for stenens nyeste inskription under den gamle, hvor årstallet »2023« nu er blevet en del af fortællingen om Vind by.

- Når jeg som borgmester er ude på besøg (i de små landsbysamfund, red.), bliver jeg altid inspireret og glad for at opleve, hvor mange der er med til at få tingene til at lykkes og få stablet ting på benene lokalt, sagde Dorte West i sin tale til de fremmødte Vind-borgere.

Afvikling eller udvikling

Ugen igennem har Vind haft gang i byfesten med pandekagefest, banko og lokaldyst, og lørdag skal den helt store fest så stå. Alle arrangementer i byen har ligesom fået et ekstra »nøk« opad i år på grund af jubilæet, forklarer Anne Ovesen, formand for borgerforeningen.

- Vi har mere eller mindre haft en fællesspisning hver måned herude. Til fællesspisning i april kom der eksempelvis 170 borgere, så der pludseligt måtte laves noget mere mad. Der er rigtig god opbakning fra folk, siger Anne Ovesen.

Men skal man være lidt provokerende, kunne man jo passende spørge, om der egentlig er noget at fejre i Vind? For er Vind ikke en by i afvikling?

- Det er jo ikke en by med en stejl, stejl udvikling i. Men jeg synes nu heller ikke, det er en by i afvikling. Godt nok har vi mistet skole, genbrugsplads, købmand, daginstitution og nu snart busruten, men vi har vores landsbycenter, naturen, Vindkraften og fællesskabet. Vi har mange ting. Så jeg synes ikke, det er en by i afvikling, siger Anne Ovesen.

Koblet af

Vindborger Grete Rask har tidligere gjort opmærksom på det faktum, at Vind nu snart mister en af sine busruter, og at man føler sig koblet af herude.

Den følelse - at være koblet af - håber borgmester Dorte West ikke, at for mange borgere sidder med.

- Ingen skal føle sig koblet af. Der skal gerne være godt at bo og leve i hele Herning Kommune. Men der er jo nogle ting, der forsvinder i de mindre samfund. Der bor ikke helt så mange børn mere, og der er jo også noget økonomi bag, siger hun og tilføjer:

- Men i stedet for at have fokus på alt det, man har mistet, skal man jo også have fokus på alt det, man har at tilbyde herude.

Og det kan Anne Ovesen godt tilslutte sig:

- Jeg ved faktisk ikke, om vi gerne ville være 200 mennesker mere herude. For så er det måske ikke samme by længere. Det stærke ved Vind er måske netop, at vi ikke er flere, for så støtter man op om tingene. Der er en styrke i at være et lille samfund, siger hun.