Travlhed før lukketid: Fartbøde og glemt valgkort

Det sidste kvarter af valghandlingen i Bording Hallen bød på vælgere med høj puls

6. juni 2019, 09.48

17-årige Johanne Vestergaard Sterndorf fulgtes med kæresten Kasper Palmkvist Jensen på 19 år, da han skulle stemme i Bording Hallen. Han var aftenens sidste til at sætte sit kryds. Foto: Thomas Vang Nielsen

Bording To uniformerede betjente ankom klokken 19.45 til Bording Hallen.

- Vi skal ind at se, om det går ordentligt for sig derinde, lød beskeden med et smil fra denne ene af betjentene.

De har som flere andre betjente været på farten hele valgdagen for at aflægge visitter hos de forskellige afstemningssteder i Ikast-Brande og Herning kommuner.

På dette tidspunkt havde 85,7 procent af de 2704 stemmeberettigede borgere i Bording og omegn fået udleveret en stemmeseddel.

Det måtte godt have været lidt højere, var den kollektive mening hos de valgtilforordnede, så de to betjente blev sendt videre på deres rundtur med en humoristisk opfordring om at køre ud i byen og hive de sidste op af sofaerne.

1500 kroner for at stemme

Knap var ordensmagten ude af hallen, før tre vælgere let forpustede kom op til valgbordet klokken 19.49.

- Ejj... Det kostede 1500 kroner!

Sådan lød det fra Anne Hessel, der ankom sammen med datteren Jannie Hessel og svigersønnen Janus Kristiansen.

- Min søn røg akut på hospitalet i Horsens, så vi var nede ved ham og skulle tilbage til Bording for at stemme, uddybede Anne Hessel.

- Men det var min datter, der kørte, så bøden er hendes, tilføjede moren med et smil.

Trioen var røget i en mobil fartfælde på A13 nær Hampen Sø og ingen af dem bemærke noget, før det var for sent.

- 1500 kroner. Så vigtigt var det at komme op at stemme, sagde Anne Hessel, efter hun havde sat sit kryds.

Sov over sig

Flere vælgere nåede gennem boksen de følgende minutter, og hvis andre havde været forpustet, var det intet i forhold til det unge par, der kom løbende klokken 19.57.

19-årige Kasper Palmkvist Jensen og kæresten Johanne Vestergaard Sterndorf på 17 år var løbet hen til hallen.

- Jeg har haft fri fra arbejde siden 13.30, men så faldt jeg i søvn på sofaen og vågnede først for lidt siden, sagde Kasper Palmkvist Jensen, der trods ihærdig søgen ikke kunne finde sit valgkort derhjemme.

Så han måtte finde sit pas frem og håbe, at det var nok.

Kontrol af vælgernes identitet før ombytning af valgkort til stemmeseddel foregår primært elektronisk, men heldigvis findes stadig den store tykke valgbog af papir, hvor alle navne, adresser og personnumre er registreret.

Så med assistance fra de valgtilforordnede fik Kasper Palmkvist Jensen blot ét minut før lukketid udleveret en stemmeseddel.

Var jeg dog bare født før

Mens han var inde bag forhænget for at sætte kryds, ventede kæresten Johanne Vestergaard Sterndorf udenfor.

- Jeg bliver 18 år om to måneder. Jeg er født ved kejsersnit, så de kunne godt lige have taget mig ud lidt før, så jeg også kunne stemme i dag, sagde hun med et stort smil.

Valgstyrer Inge Dinis kunne kort efter gå den obligatoriske runde og sige ordene: »Klokken er 20, og valget skal afsluttes. Er der flere, der ønsker at afgive deres stemme?«

Ingen svarede, og derfor kunne valgstyreren erklære afstemningen for lukket.

Stemmeprocenten endte på 86,4 hvilket ikke fik champagnepropperne til at springe, for ved folketingsvalget i 2015 afgav 86,6 procent af borgerne i Bording deres stemme.

Læs også
Læs også