Nekrolog: Hestepigen tabte kampen med livet

27. maj 2020, 08.05

Rikke Juul Bondesen var gennem 10 år tilknyttet Herning Rideklub og de sidste 3 år var hun både underviser og havde sin egen hest i Hammerum Rideklub. Foto: Privatfoto

NEKROLOG Rikke Juul Bondesen, Herning, er død på Anker Fjord Hospice i en alder af 29 år.

Rikke Juul Bondesen var en hestepige med stort »H«. Kærligheden til de store dyr kom ind i hendes liv, da hun kort efter sin konfirmation blev ramt af svære, psykiske udfordringer og gennem ungdomsårene måtte kæmpe en lang række kampe med livet, indlæggelser, medicin og skiftende døgntilbud.

Undervejs var der en læge, der fortalte, at omgang med dyr nogle gange kunne hjælpe med at skabe ro i skizofrenien. Og for Rikke Juul Bondesens vedkommende blev omgangen med hestene et helle.

Rikke Juul Bondesen er vokset op i Herning med storesøster Camilla og lillebror Morten. Moren var dengang dagplejemor, så den lille Rikke begyndte livet i rolige omgivelser med at blive passet hjemme.

Skolegangen foregik på Vestervangskolen, og i fritiden stod den blandt andet på håndbold og dans sammen med søsteren.

Med skizofrenien fulgte nogle hårde ungdomsår - men også år, hvor Rikke Juul Bondesen fik fast tilknytning til Herning Rideklub, hvor hun gennem 10 år både havde sin egen hest opstaldet, underviste børn og unge som frivillig i klubben og nogle år også boede i en lille lejlighed over rytterstuen med medansvar for at få lukket af til natten.

For tre år siden havde Rikke Juul Bondesen fået så godt styr på tilværelsen, at hun flyttede i lejlighed i Hammerum og også flyttede til Hammerum Rideklub med hest og træning af andre. Den oprindelige shire-hest Kadisha blev også i den periode erstattet af Samson, som også var af den store arbejderheste-race, som hun havde en forkærlighed for.

Noget andet, der også kom til at betyde rigtig meget for Rikke Juul Bondesen, var hendes status som moster til søsterens to piger - især den ældste, Lærke på nu to et halvt år, udviklede hun et helt særligt tæt bånd til.

Undervejs havde Rikke Juul Bondesens engagementet i både rideverdenen, hesteglade børn og foreningen for folk med interesse for de store shire-heste givet hende et stort netværk.

En helt særlig kontakt udviklede sig sidste sommer til kærlighed mellem hende og Christian Struve fra Horsens, og familien nød at se hende blomstre, vælge livet til og lægge planer for at flytte sammen med ham til en fælles fremtid.

Men nogenlunde samtidig fik Rikke Juul Bondesen konstateret kræft, og trods intensiv behandling måtte hun i marts modtage beskeden om, at der ikke var flere behandlingsmuligheder.

Meget sigende for hestepigen var det første, hun gjorde, at sikre sig, hvad der skulle ske med Samson, når hun ikke var mere.

Rikke Juul Bondesen kunne være fyldt 30 år 21. juni i år - en rund fødselsdag, hun havde glædet sig til, og som vennekredsen var i fuld gang med at planlægge rundt om hende. Men sygdommen tog alt for hurtigt fart, og Rikke Juul Bondesen flyttede i første omgang hjem til forældrene, Dorthe og Freddy Bondesen, hvor moren havde plejeorlov for at passe hende, og derfra til Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, hvor hun døde onsdag i sidste uge med sin kæreste, forældre, farmor og farfar og begge søskende omkring sig.

Rikke Juul Bondesen bliver bisat fra Sct. Johannes Kirke i morgen, torsdag 28. maj.

-SEJER