Herning fastholder sin bronzemedalje

Få tilfælde af indbrud og hærværk, lav grundskyld og ingen dækningsafgift. Herning bliver igen i år kåret som én af Danmarks mest ejendomsvenlige kommuner

18. november 2020, 13.14

De 42 lejligheder, som for nyligt blev indviet på Møllegrunden i Herning ligger i Danmarks tredjemest ejendomsvenlige kommune ifølge EjendomDanmarks årlige opgørelse. Foto: Henrik Ole Jensen

EJENDOMME Herning Kommune har formået at fastholde sin bronzemedalje og kan for andet år i træk bryste sig af at være Danmarks tredje mest ejendomsvenlige kommune. Det fremgår af EjendomDanmarks årlige undersøgelse, der sætter fokus på, hvilke kommuner der skaber de bedste rammer for at tiltrække ejendomsinvesteringer og vækst.

EjendomDanmark er den forening, der varetager ejere, udlejere og administratorer af danske ejendomme.

Herning brillerer blandt andet ved at have en lav timepris på byggesager. Mens det i Herning koster 481 kroner per time at få behandlet sin byggesag, koster det i gennemsnit 525 kroner per time i resten af landet. Derudover har kommunen sænket sagsbehandlingstiden på byggesager med én dag og er gået fra 45 til 44 dage.

- Faktisk har vi med det netop indgåede budgetforlig for de kommende to år valgt at sænke timesatsen for byggesagsgebyret yderligere med 25 procent, siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune.

Gode rammer

Herning får også point for ikke at opkræve dækningsafgift, der er få ejendomsforbrydelser som hærværk, indbrud og brandstiftelser og en lav grundskyld på 20,53 promille. Desuden er lejeboligerne ikke reguleret, hvilket ifølge EjendomDanmark er en fordel. Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark roser Herning for deres fortsatte arbejde med at skabe gode vilkår for erhvervsliv og ejendomsejere.

- Det er særligt vigtigt i en tid, hvor dansk økonomi i forvejen er presset i knæ på grund af corona-krisen. Gode rammer, der sikrer vækst og investeringer er både en fordel for kommunen selv, dens borgere og virksomheder, siger Jannick Nytoft.

Lars Krarup takker for de rosende ord.

- I Herning Kommune er vi meget bevidste om, at det lokale erhvervsliv i høj grad er med til at finansiere den velfærd, borgerne efterspørger. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne i kommunen trives. Kommunens slogan er, at »her er alle muligheder åbne«. Det forsøger vi helt konkret at efterleve, samtidig med at vi naturligvis lever op til vores ansvar som myndighed, siger Lars Krarup.

Jylland stærkt repræsenteret

Det er niende år i træk, EjendomDanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Igen i år ligger de jyske kommuner generelt lunt i svinget og tager ni ud af ti pladser i top-10. Billund tager førertrøjen, mens Thisted får en andenplads.

På landsplan går det overordnet set bedre på to ud af de seks parametre, som indgår i undersøgelsen set i forhold til sidste år. På den positive side fortsætter antallet af ejendomsforbrydelser med at falde og ligger nu historisk lavt. Ejendomsforbrydelser er faldet med 8,2 procent på landsplan. En række kommuner har sænket dækningsafgiften.

Ikast-Brande kommune var i EjendomDanmarks opgørelse sidste år nummer 8, men er i år faldet til nummer 25. Af de jyske kommuner rangerer Aarhus lavest som nummer 89 på listen.