Løkke vil have dig til at ringe 1-1-3 efter lægevagten

Hvis det står til VLAK-regeringen, skal der fremover ringes 1-1-3 til lægevagten ved ikke-livstruende sygdom

16. januar 2019, 12.33

Foto: Colourbox

LÆGEVAGTEN Regeringen vil oprette et nyt landsdækkende lægevagtnummer, 1-1-3, ved ikke-livstruende sygdom. Det fremgår af regeringens udspil til en sundhedsreform.

- Man skal fortsat ringe 1-1-2, når der er akut livsfare, står der i udspillet.

- Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2007, at der indføres et landsdækkende telefonnummer, som erstatter de nuværende indgange, men regionerne har ikke ført anbefalingen ud i livet, lyder det.

Regeringen vil med det nye nummer gøre det mere overskueligt for borgeren, når han eller hun rammes af sygdom eller kommer ud for en ulykke.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have, at alle skal kende nummeret på lægevagten, som fremover altså bliver 1-1-3.

- Hvis man ser i fire af regionerne, er det (nummeret, man skal ringe til, red.) lægevagten, og i hovedstadsområdet er det 1813.

- Fremover skal der være ét lægevagtsnummer i hele Danmark, og det bliver Sundhedsvæsen Danmark, der får opgaven med at sørge for, at man får ordentlig og kvalificeret hjælp i hele landet.

- I stedet for at man opfinder et system fem steder, siger hun.

Det er endnu ikke afklaret, om det bliver læger eller sygeplejersker, der kommer til at tage telefonen, når patienter ringer til 1-1-3.

- Nu kommer der til at pågå et arbejde. Der skal være ét nummer i hele Danmark.

- Ligesom vi kender 1-1-2 og ved, at det er akuthjælp, så er der nok ikke særligt mange, der ved, hvad nummeret til lægevagten i Region Midtjylland er, hvis de er på ferie i det vestjyske.

- Eller hvis man er på ferie i København, hvilket nummer man ringer på herovre.

- Det er vigtigt, at man kender lægevagtens nummer i hele landet. Det bliver 1-1-3, så vi sikrer den tryghed, at man altid ved, at man kan få hjælp landet over, siger Ellen Trane Nørby.

Hun var en af seks ministre, der med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen onsdag præsenterede udspillet til en sundhedsreform.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) var en af de øvrige ministre til stede.

- Samtidig vil vi indsætte flere ambulancer, akutbiler, akutlægebiler, hvor der er størst behov, siger Mercado om yderligere tiltag på området.

Oprettelsen af 1-1-3 er blot en lille del af udspillet.

Et farvel til regionsrådene og til gengæld seks milliarder kroner ekstra til flere praktiserende læger og mere sundhedspersonale tættere på borgerne. Det er hovedpunkterne i regeringens udspil.

Det har fået navnet »Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder«.

/ritzau/