11 timer er gået: Så mange har stemt i Herning med en time tilbage af åbningstiden

Nu har godt 81 procent af de stemmeberettigede stemt i Herning Kommune

5. juni 2019, 11.29

På nuværende tidspunkt ser det fortsat ud til en høj valgdeltagelse. Foto: Henrik Ole Jensen

Herning Folk har valfartet til valgstederne i Herning Kommune de første 10 timer, hvor der har været åbent.

Klokken 19 var stemmeprocenten i Herning Kommune på 81,5 procent. Det svarer til 52.464 afgivne stemmer.

Ved det seneste valg var deltagelsen på samme tidspunkt 80,8 procent. Det tegner altså fortsat til, at vælgerne i Herning Kommune har været gode til at komme ned at stemme.

Det bliver samtidig spændende om valgdetagelsen i kommunen kan slå 2015. Dengang nåede den endelige stemmeprocent op på 87,6 procent.

Dengang åbnede valgstederne dog først klokken 9.

Samtidig falder valget i år på grundlovsdag, hvor mange har fri fra arbejde, mens det i 2015 faldt på en almindelig torsdag i juni.

Det spiller nok ind i den høje stemmeprocent tidligt på dagen, vurderer professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- Der er rigtig mange, der haft mulighed for at stemme tidligere end normalt, så det præger tallene, siger valgforskeren.

Han tror dog også, at den høje foreløbige valgdeltagelse afspejler en interesse for valget.

- Det er et valg, hvor der vitterligt er noget på spil. Vi står foran et regeringsskifte, og der er 13 partier, hvoraf nogle er lige på grænsen til at komme ind,

- Så danskerne ser, at deres kryds faktisk er vigtige, siger Kasper Møller Hansen.

I alt er der omkring 4,2 millioner stemmeberettigede vælgere til folketingsvalget 2019. De har indtil klokken 20 til at komme hen til deres valgsted. Stemmeboksene lukker derefter, når der ikke er flere i kø, der ønsker at stemme.

De sidste mange år har valgdeltagelsen ved folketingsvalg svinget mellem 84 og 88 procent. I 2015 endte den på 85,9 procent, svarende til 3,52 millioner stemmer.