Klumme: Fernweh og Wanderlust

25. maj 2020, 15.13

Rikke Ramm Eberlein. Foto: Flemming Hansen

FERIE Der findes to gode tyske ord, der ligesom vores hygge beskriver en hel stemning i et enkelt ord. Fernweh og Wanderlust. Prøv at smage på dem. Fernweh er drømmende og let melankolsk – nærmest et smertefuldt savn. Det beskriver følelsen af at det kribler i fingrende for at få booket og komme afsted på nye eventyr. Længslen og behovet efter at komme væk, få et afbræk fra hverdagen og få stimuleret sanserne på en ny måde. Wanderlust er en stærk eller uimodståelig impuls til at vandre ad nye veje – at rejse ud i verden.

På dette tidspunkt af året har jeg som regel sammen med min mand allerede planlagt, hvor vores næste sommerferietur skal gå hen. Oftest til udlandet og helt sikkert så langt væk fra hverdagen som muligt. Det er tit forventningen om nye smagsoplevelser, der er med til at sætte næste rejsemål, godt inspireret af diverse madblogs, anbefalinger og måneders research. Rejseruten er nøje afstemt: jeg har fundet og udvalgt de spisesteder, museer og andre kulturperler vi skal opleve (Skat, den her lillebitte by er kendt for at have Frankrigs mest saftigste og sødeste cantaloup-meloner eller Hey! De har en chokoladefestival!), mens manden har valgt en rute, så vi også får krydret turen med et par smukke naturoplevelser.

Men det kan vi ikke i år, og for hver dag der går lider jeg mere og mere af Fernweh. Mange grænser er fortsat lukkede (i hvert fald mens jeg sidder og skriver denne klumme), og hvem ved, hvor længe de vil være det. Og selv hvis grænserne åbner, er det så overhovedet fornuftigt og fremfor alt sikkert at tage af sted?

Så hvad nu, når både Fernweh og Wanderlust melder sig og verden pludselig er blevet lillebitte? Jeg går i stedet på opdagelse og udvider min verden ud fra de nye benspænd og stimulerer mine sanser på anden vis.

Måske vil sommeren 2020 være dén sommer, hvor vi holder os hjemme og går på opdagelse i egen baghave. Festivaler er der ingen af og museerne kan vi ikke besøge endnu – men det kommer forhåbentligt snart! Indtil da, dykker jeg ned i den digitale kulturverden som jo er grænseløs. Den ene aften kan jeg opleve flere koncerter i New York, mens jeg den næste aften ser teater i London efter at jeg har besøgt alverdens museer under hashtagget #museumsfromhome eller #closedbutopen. Det dulmer min Wanderlust en smule.

Og de kulinariske fristelser? Jeg må tilstå, at smørrebrød, gule ærter og boller i karry ikke lige tænder mig. Jordbærrene til gengæld! Jeg har rettet kikkerten mod Danmark og er godt i gang med at lede efter Jyllands sødeste jordbær, Danmarks allerbedste is og nye museer, der skal opleves. Og lur mig, om ikke manden også er godt i gang med at finde seværdige naturperler.

Hvem ved, det kan være, at man ikke behøver at tage helt til udlandet for at få nyt perspektiv på tilværelsen.