Grøn gevinst på 114 millioner kroner

Virksomheder har for alvor fået øjnene op for grøn omstilling og cirkulær økonomi, viser erfaringer fra et Herning-projekt

25. september 2020, 17.30

Sika Footwear i Herning er en af de mange virksomheder, som har lært noget om grøn omstilling og cirkulær økonomi hos LD Cluster. Virksomheden har i stort omfang involveret medarbejderne i arbejdet. Foto: PR-Foto

MILJØ På tre år er interessen gået fra svag til overvældende, når det gælder grøn opstilling og cirkulær økonomi. Sådan lyder det fra projektleder Henrik Nørregaard fra det herningensiske innovationsnetværk Lifestyle & Design Cluster - i daglig tale »LD Cluster« med kontor i Birk Centerpark - der arbejder med at fremme vækst i de små og mellemstore livsstilsvirksomheder.

LD Cluster var en af de første operatører i Danmark, der tilbage i 2013 begyndte at tilbyde virksomheder at arbejde med grønne og cirkulære forretningsmodeller. Det seneste projekt er netop gået i gang med det fjerde og sidste hold med 16 virksomheder. Dermed har 81 virksomheder fået en cirkulær forretningsmodel og en vækstplan for, hvordan de kan fremtidssikre deres virksomhed. Langt de fleste virksomheder er fra Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

114 ekstra millioner

Efter knap tre år har projektet både styrket virksomhederne og reduceret CO2-belastningen. Virksomhederne melder, at deres konkurrenceevne er styrket gennem den cirkulære økonomi. Når projektet slutter i 2021, ventes det at have skabt 114 millioner kroner i ekstra omsætning og op mod 700 nye arbejdspladser i de 81 deltagervirksomheder.

Henrik Nørgaard kalder udviklingen i virksomhedernes interesse for cirkulær økonomi »vild«. Han tilføjer, at det er blevet langt nemmere at rekruttere virksomheder, fordi langt flere af dem i dag har kendskab til cirkulær økonomi og blandt andet arbejder strategisk med FN’s verdensmål. Ifølge projektlederen har omverdenens syn på cirkulær økonomi ændret karakter i løbet af de seneste par år. Virksomhederne taler ikke længere blot om leve op til FN’s verdensmål, men om sund fornuft og gamle dyder som sparsommelighed og genbrug.

Sko af genbrugsmaterialer

En af de deltagende virksomhederne er Sika Footwear, der har hjemme i HI Park.

- Vi er overbeviste om, at grøn omstilling og cirkulær økonomi er den rigtige retning for os. Det er dog stadig lidt uklart, hvordan og på hvilke områder det styrker vores forretning, men der er ingen tvivl om, at man i det lange løb kan miste forretning ved ikke at satse på bæredygtighed og grønne forretningsmodeller, siger Ryan Thomsen, chef for indkøb og logistik i Herning-virksomheden i en pressemeddelelse.

Han og kollegerne lagde tidligere i år sidste hånd på den første grønne forretningsmodel i familievirksomheden, der begyndte at lave træsko for over 150 år siden.

Sika Footwear producerer sikkerhedsfodtøj på fabrikker i både Asien og Østeuropa og gør i dag brug af genbrugsmaterialer i produktionen. Virksomheden producerer blandt andet en sko, der alene er produceret af genbrugsflasker. Bestyrelsen og ejerne ville videre med den grønne og bæredygtige produktion. Også medarbejderne pressede på, men virksomhedens viden om cirkulær økonomi var meget begrænset.

Gennem projektet fik Sika Footwear konsulenttimer for 100.000 kroner, og samtidig afsatte virksomheden selv 400 timer til udvikling.

Kun én kaffekop

Marketingbudgettet hos Sika Footwear blev reduceret markant ved at give virksomhedens kataloger et kritisk gennemsyn, og bæredygtighed indgår i dag i mange kundemøder, fordi kunderne med Ryan Thomsens ord »i allerhøjeste grad allerede efterspørger bæredygtige løsninger og værdsætter dialogen med os«.

Også i det daglige møder medarbejderne på Sika Footwear virksomhedens øgede fokus bæredygtighed og ressourcebevidsthed. Her opfordres medarbejderne for eksempel til at undgå madspild i kantinen. Og det har allerede givet resultat.

- Vores kommunikation alene har øget klimabevidstheden og fået folk til at tage lidt mindre på tallerkenen. Jeg prøver selv kun at bruge én kaffekop i løbet af en arbejdsdag. I stedet for at tage en ny kop, går jeg ind og henter den brugte. Eller også tager jeg en kop mindre, og så sparer vi lidt opvask, siger Ryan Thomsen.